9 способів зігріти ноги взимку

Мороз та сонце. День чудовий! – писав великий класик, захоплюючись зимою. І дійсно, живи і радій, коли погода манить на вулицю. Але хіба до веселощів, скажуть деякі, якщо ноги і руки буквально відмерзають! Які можуть бути прогулянки по засніженому парку! А катання з гірки, коли не відчуваєш пальців ніг? Що робити, коли вже через п’ять хвилин ноги і руки клякнуть і перетворюються в льодинки, зводячи нанівець всі радощі зими?

Мало хто з сучасних дівчат, опинившись на місці героїні казки «Морозко», скаже, що їй тепло, якщо від холоду, здається, відвалюються пальці.

Дійсно, жінки дуже страждають в морози. Приблизно 8 з 10 скаржаться, що у них постійно мерзнуть руки і ноги. Чоловіки менш чутливі до морозу, так як в їх тілі більше м’язів: 40% від загальної маси тіла, в той час як у жінок – тільки 23%. Чим більше м’язів в тілі, тим краще теплообмін, так як при русі м’язи виробляють енергію для організму. Жіночий організм в середньому отримує менше тепла, а тому економить його і розподіляє в першу чергу по життєво необхідних органах всередині тіла, а ногам і рукам дістається вже те, що залишається … Носу, до речі, залишається найменше.

Фахівці з Німеччини визначили 9 основних правил, які допоможуть поліпшити кровообіг в ногах у морозні дні.

1. Масаж ніг

Ця корисна і приємна процедура покращує кровообіг і гнучкість суглобів. Можна це робити самостійно, починаючи від ступні, потім кожен палець окремо.

2. Теплі, але не тісні шкарпетки

Занадто тугі гумки здавлюють кровоносні судини, що призводить до застою крові.

3. Правильно підібране взуття

Воно повинно бути м’яким і вільним. Якщо чоботи або черевики хоч трохи тісні, то краще відмовитися від них, навіть, якщо вони ультрамодні.

4. Не допускайте потіння ніг

Волога охолоджує ноги ще більше. Якщо вже таке сталося, відразу змініть шкарпетки.

Woman relaxing in bath with bubbles

5. Ванночки для ніг

Ця процедура добре тренує судини. Ванночки можна робити, навіть сидячи перед телевізором. Опустіть ноги в теплу воду (близько 33 С), поступово додаючи гарячу, довівши до 40 С.

6. Пляшка гарячої води або грілка

Швидко зігрітися в ліжку допоможе пляшка гарячої води або грілка. Просто підкладіть під ноги і відразу відчуєте, як тепло розливається по тілу.

7. Гімнастика для пальців ніг

Не полінуйтеся зробити кілька вправ: просто захоплюйте і піднімайте невеликі предмети з підлоги пальцями ніг. Крім того, це відмінна профілактика плоскостопості.

8. Зігріваючі креми

Вибирайте креми з зігріваючим ефектом, які покращують циркуляцію крові. До їх складу, як правило, входять перець, м’ята, камфора і т.п.

9. Спеції

Використовуйте більше спецій в своєму меню: перець, імбир, часник і інші приправи, які розганяють кров і зігрівають тіло зсередини.

Зігрівайтеся і не втрачайте чудові моменти зими!

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.