Корисні і шкідливі дитячі солодощі

І дорослі, і діти з нетерпінням чекають новорічних свят. Адже це завжди веселощі, нові очікування, подарунки і, звичайно, солодощі. Як важко захистити в цей період маленьких ласунів від моря різної смакоти. Лікарі ж відзначають, що для них новорічний період – самий «гарячий». Адже саме в цей час багато дітей виявляється на лікарняному ліжку через «хімічні» солодощі.

Справа в тому, що сучасні цукерки та інші ласощі рідко не включають в себе хімічні ароматизатори, барвники, які можуть викликати інтоксикацію та отруєння. У дитини може початися нудота, блювота, на тілі з’являються висипання, починається розлад шлунка, часто піднімається температура. Батьки можуть сплутати дані симптоми з вірусними інфекціями, а насправді вся справа в «солодкому» отруєнні.

Важливо при даних симптомах не займатися самолікуванням, а показати дитину лікарю, який точно поставить діагноз і порадить вивести всі отруйні хімікати з організму за допомогою сорбентів.

Сорбент – найбільш правильний засіб при «солодкому» отруєнні. Він і алергени виведе, і з отруєнням впорається.

Але щоб не зіпсувати дітям свято солодкими частуваннями, треба знати, які з них шкідливі, а які корисні.

Корисно (в невеликих кількостях)

Чорнослив, родзинки, курага, горіхи, банани.

Зефір і пастила

Це, мабуть, найбезпечніші солодощі, де цукор поєднується з пектином (клітковиною). Клітковина не дозволяє цукру всмоктуватися занадто швидко і підвищувати рівень глюкози в крові.

Мармелад

При цьому краще вибирати мармелад найсвітліший. До складу мармеладу входить фруктовий сік, желатин і цукор.

Льодяники

Фруктовий сік з цукром шкоди дитині не принесе. Але звертайте увагу на склад – в цукерках повинен бути тільки цукор без всяких хімічних добавок. А якщо на упаковці не вказаний склад, то краще такі ласощі не давати дитині.

Шоколад

Чистий шоколад сам по собі корисний: покращує кровотік в мозку, а енергетичні процеси завдяки шматочку шоколаду йдуть швидше, також він стимулює вироблення інтерферонів – захисників організму. Крім того, шоколад допомагає виробленню «гормонів задоволення». Тому справжній шоколад в подарунку у дитини буде дуже навіть доречний. Але треба пам’ятати про помірне його вживання, так як він у великих кількостях може стати причиною алергії.

Вафлі

Маються на увазі вафлі без прошарків і наповнювачів.

Шкідливо

Чупа-чупси та інші «дивацтва»

Особливо шкідливі цукерки всяких «кислотних» кольорів – неприродно червоних, зелених, синіх і т.п. Вони містять не тільки багато цукру, але також ароматизатори та барвники, які особливо шкідливі організму. Лікарі кажуть, що вся ця хімія на паличці є найчастішою причиною потрапляння дітей в лікарню з нападами алергії і отруєннями.

«Вибухові» солодощі

Вони можуть бути з самою різною назвою і самої різної форми, але у всіх на упаковці є відмінна риса – намальований веселий вибух. Це можуть бути льодяники, може бути шипучий порошок, який шипить, пузириться і вибухає в роті. Діти особливо люблять ці цукерки, тому що вони смішно лоскочуть язик. Але цей порошок небезпечний для слизової шлунка і ротової порожнини.

Шоколадні батончики

На жаль, шоколаду в них практично немає. В основному, в них соя, пальмова олія, підсилювачі смаку, фарбники і ароматизатори.

Жуйка

Якщо жування триває 5-10 хвилин, то нічого страшного не станеться, навіть навпаки, очиститься ротова порожнина від залишків їжі. Але тривале жування небезпечно для травної системи, а також дитина ковтає хімічні добавки та барвники.

Жувальний мармелад

Ці «гумові» різнокольорові цукерки завжди привертають малюків, особливо, якщо вони зроблені в формі звіряток або казкових персонажів. Але самі ви хоч раз пробували це пожувати? Зуби зводить, язик червоніє, пломби вилітають! Це концентрація ароматизаторів, барвників та іншої хімії.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.