Чому збільшуються лімфовузли?

Запалені лімфовузли є симптомом багатьох захворювань, в тому числі і досить серйозних.

Лімфовузли – це основні складові частини лімфатичної системи людини, що відповідають за продикування імунних клітин. Ці імунні клітини нейтралізують віруси, що проникають в організм людини із зовнішнього середовища.

Причини

Особливо часто збільшуються лімфовузли, розташовані на шиї. Вони відповідають за процеси, що протікають в м’яких тканинах шиї та обличчя, в роті, вухах, а тому найпоширенішими причинами їх запалення є:

  • інфекційні захворювання, що вражають дихальні шляхи і порожнину рота: ГРВІ, тонзиліт, вітрянка, отит, стоматит і т. д .;
  • порушення роботи імунітету – велика кількість патогенних клітин в організмі може бути пов’язано з недолікованими хворобами, переохолодженням, дефіцитом вітамінів, стресом;
  • переродження лімфоклеток в онко;
  • випадкові механіческін пошкодження і травми власне лімфатичного вузла або тканини навколо нього;
  • іноді лімфовузли на шиї збільшуються в результаті порушення обміну веществболезні щитовидної залози, алергії, хронічного алкоголізму.

Лікування запалення лімфовузлів

В першу чергу необхідно з’ясувати причину запалення. Адже часто так лімфовузли реагують на інші хвороби. Корисно буде провести заходи по зміцненню імунітету, щоб він краще реагував на захворювання інфекційного характеру.

Але лікування саме лімфатичних вузлів призначається за умови захворювання сполучних тканин. При цьому може бути призначена ульрависокочастотная терапія (УВЧ).

Протизапальні препарати приймаються тільки за призначенням лікаря. Антибіотики призначаються тільки в тому випадку, якщо хвороба виникла через потрапляння в організм бактеріальної інфекції і якщо є гнійні ускладнення. Якщо ускладнення дуже великі, то ймовірно хірургічне втручання.

У дітей віком 5-7 років досить часто буває запалення лімфовузлів на шиї. Це пов’язано з тим, що лімфатична система ще не до кінця сформована, а тому функцію бар’єру виконує не в повній мірі. У той же час збільшення лімфовузлів означає боротьбу дитячого організму із збудниками інфекціями.

Лімфатичні вузли на шиї – це свого роду природне віддзеркалення стану нашого здоров’я. Залишати без уваги факт їх збільшення не можна, але і панікувати не варто. Необхідно здати всі аналізи і встановити точний діагноз.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.