Бережіться нервового зриву!

Нервовий зрив – неприємне явище, з яким стикається практично половина людства. Але хтось переживає його легко, а хтось потребує допомоги фахівців.

Вся проблема в надмірному навантаженні на нервову систему. Кожен вирішує цю проблему по-своєму: сльозами, криком, прогулянками на свіжому повітрі або просто тривалим сном. Якщо це допомагає людині, значить, криза позаду і додаткового лікування не потрібно. Але якщо стан погіршується, необхідно вживати заходів.

Симптоми нервового зриву

  • Різка зміна настрою: емоційний підйом змінюється занепадом сил і апатією.
  • Безпричинна агресія.
  • Безсоння і кошмари ночами.
  • Почуття внутрішнього спустошення.
  • Підвищена плаксивість.
  • Затяжний депресивний стан.

Деякі люди при цьому замикаються в собі і прагнуть до самотності, інші навпаки, тягнуться в суспільство, де можна виплеснути емоції. Є категорія людей, які заїдають або запивають стрес, йдучи в запій.

Нервовий зрив можна визначити по змінам стану здоров’я. У людини виникають панічні атаки, підскакує артеріальний тиск, частішає пульс, порушується апетит, відчувається слабкість, з’являються проблеми з шлунково-кишковим трактом. Кожна окремо така проблема ще не говорить про зрив, але в комплексі такий стан вимагає уваги.

Причини нервового зриву

Нервовий зрив може бути наслідком багатьох причин: перенесеного стресу, накопиченої втоми, фізичного або психологічного напруження і т. п. Чим більше накопичується негативної енергії, тим вище ймовірність, що рано чи пізно вона вирветься назовні. Результатом стає зрив.

Лікування

Щоб вилікувати даний стан лікарі призначають антидепресанти, а також нейротропні засоби. Полегшити стан може вживання настоянки валеріани і пустирника, відварів трав, що володіють заспокійливими властивостями, прийняття ванн з подібними засобами. Ароматерапія також допомагає зняти стрес і розслабитися.

Позитивний ефект надає медитація, дихальна і лікувальна гімнастика, розслаблюючі процедури, масаж голови.

Якщо нервовий зрив вже приводив до тяжких наслідків, типу суїциду або інших проблем з психікою, необхідна термінова медична допомога в стаціонарі, так як хворий може завдати шкоди не тільки собі, а й оточуючим.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.