Чому голодний – злий?

Чому, коли ми голодні, то часто стаємо роздратованими і сердитими, а деякі навіть злими? Вчені встановили, що така агресія під час голоду передалася нам генетично від предків як механізм виживання. І зв’язок тут найбезпосередніший. Мозок, а саме гіпоталамус, у відповідь на голодні сигнали організму дає команду: шукати їжу! І наші предки реально шукали: жінки збирали ягоди, корінці, а чоловіки відправлялися на полювання. Але що за полювання без правильного настрою, який забезпечується високим рівнем адреналіну і кортизолу!

Недавнє дослідження вчених показало, що під час голоду в нашому організмі також змінюється рівень гормону серотоніну, який відповідає за регулювання поведінки. Учасників експерименту садили на дієту, тим самим впливаючи на рівень серотоніну, а потім показували їм зображення людей з різним виразом обличчя, при цьому сканувався мозок випробовуваних. Виявилося, що при зниженому серотоніні в мозку погіршувалася комунікація між деякими відділами. Тобто у людини притупляється здатність контролювати свою емоційну реакцію на гнів.

Також було встановлено, що у людей, спочатку схильних до агресії, зниження рівня серотоніну погіршувало комунікацію в головному мозку найбільш помітно, роблячи їх ще більш чутливими до гніву.

Але є ще один винуватець гніву в «голодні часи» – це глюкоза! Так як глюкоза є паливом для мозку, і саме вона необхідна, щоб контролювати гнів, то її дефіцит викликає дратівливість. Згадайте, наскільки дратівливими і примхливими бувають представниці прекрасної статі, які сидять на дієті, адже вони знаходяться в стані хронічного недоїдання.

Грають свою роль адреналін і кортизол – гормони стресу. Адже голод – це завжди стрес для організму!

Як же не розбудити в собі голодного звіра і залишатися людиною? Головне – не доводити організм до стрибків рівня цукру (глюкози) в крові. А для цього:

Поради

1. Обмежте вживання швидких вуглеводів (солодощі, борошняне, фрукти).

2. Не допускайте великих перерв між прийомами їжі.

3. Обмежте величину порції в один прийом.

4. Ігноруйте рекламу шоколадних і енергетичних батончиків – це справжня «вуглеводна бомба».

5. Забудьте про солодкі напої та постійне вживання чаю-кави. «Рідкі» вуглеводи засвоюються ще швидше.

6. Пам’ятайте, що якщо хочеться пожувати, завжди можна знайти «правильні» перекушування.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.