Що потрібно знати про порушення серцебиття?

Порушення серцебиття – хвилюючий фактор. Адже мова йде про роботу такого важливого органу, як серце. Що потрібно знати про перебої в роботі серця?

Нормальний ритм серця

У нормальному стані серцебиття не відчувається людиною і у здорової людини воно становить 60-80 ударів в хвилину. У спортсменів і витривалих людей воно зменшується до 45 ударів за хвилину.

Ритм серця, як правило, частішає після фізичних навантажень, емоційних сплесків, рясного прийому їжі. У стані сну серцебиття сповільнюється.

Частота скорочення серця і зміни ритмічної пульсації патологічного характеру в стані спокою називається аритмією. Тахікардія – прискорене серцебиття, брадикардія – уповільнене, миготлива аритмія – хаотичні скорочення, екстрасистолія – передчасне скорочення.

Час від часу зміни в серцебитті в ту або іншу сторону буває навіть у людей. Крім фізичного і психічного порушення, підвищення температури тіла, переїдання, перебої пульсу бувають при запорах, укусах комах і носінні тісного одягу.

Тахікардія

Тахікардія може початися також при надлишку алкоголю, кофеїну, шоколаду. У людей у віці за 50 років прискорене серцебиття спостерігається часто. Тахікардія не є ознакою будь-якого захворювання, хоча дає привід задуматися про наявність прихованих проблем, наприклад, недостатнього кровопостачання м’яза і його слабкість.

Синусова брадикардія

Синусова брадикардія – .це правильний ритм серця з частотою ударів від 40 до 60 за хвилину. Це явище може бути ознакою багатьох захворювань, таких як гіпотиреоз, інфаркт міокарда, вегетосудинної дистонії. Для спортсменів брадикардія – звичайний стан, особливість натренованого організму. У нетренованих людей уповільнене серцебиття може бути ознакою аортального стенозу, блокади серця, інфекційного захворювання, хвороб мозку та ін.

Як виміряти пульс?

Пульс можна визначити у трьох місцях:

  •  на променевій артерії – біля основи великого пальця кисті,
  •  на скроневій артерії – на рівні очей на 1-2 см попереду від вушної раковини,
  •  на сонній артерії – під кутом нижньої щелепи.

Неправильно промацувати пульс одним пальцем руки! По ходу артерії потрібно встановити подушечки вказівного, середнього і безіменного пальців, в той час як великий палець повинен знаходитися на зовнішній стороні зап’ястя. На обох руках пульс повинен бути однаковим.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.