Спеції і прянощі проти діабету

Спеції і прянощі – дивовижні добавки до страв, які не тільки покращують смак, але і позитивно впливають на здоров’я. Багато трав містять більше антиоксидантів, ніж фрукти і овочі. Нещодавно вчені з’ясували, що трави здатні захищати від поразки тканин і запалень, які викликає головний симптом діабету – підвищений рівень цукру в крові.

Дослідження

Американські вчені досліджували 24 види спецій і виявили, що крім високого вмісту антиоксидантів, вони відмінно перешкоджають утворенню речовин, які ушкоджують тканини при діабеті. Автори дослідження пояснили, що якщо рівень цукру в крові підвищений, в організмі запускається процес приєднання цукру до молекул білка. Отримані в результаті речовини активізують імунні реакції, що викликає запалення і ураження тканин при діабеті.

Результати дослідження

Вчені виявили прямий зв’язок між вмістом фенолу в спеціях та їх здатністю запобігати запальним процесам.

Як приклад дослідники привели біологічну активність кориці. Виявилося, що екстракт кориці знижує вміст цукру в крові після їжі у гризунів і людей.

Дослідження показали, що в складі таких спецій, як кориця і гвоздика, міститься 18% і 30% фенолу від сухої ваги. Вчені також відзначають, що кожна спеція містить свій тип фенолу, всі вони по-різному впливають на організм, тому різноманітність спецій в раціоні принесе максимальну користь.

Крім того, експерти стверджують, що зниження рівня цукру в крові сприяє зменшенню ризику серцево-судинних захворювань, пов’язаних з діабетом.

Таким чином, вчені радять готувати страви не з сіллю, у якій не виявлено антиоксидантних властивостей, крім того, вона підвищує тиск, а з різноманітними спеціями. Це не тільки додасть пікантний смак стравам, але і принесе максимальну вигоду здоров’ю.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.