Сідничне передлежання плода: кесарів розтин або традиційні пологи?

Сідничне передлежання плода – поширене явище, при якому дитина розташовується в матці не вниз голівкою, а вниз сідницями і ніжками. Такий стан дитини ніяк не впливає на перебіг вагітності, але значно ускладнює хід пологів, підвищуючи ризик родових травм.

Проте, близько 4% малюків народжуються з сідничного передлежання. Як правило, це є показанням до проведення кесаревого розтину. Однак не всі фахівці згодні з таким лікарським рішенням і вважають, що природні пологи набагато менш небезпечні.

Які причини сідничного передлежання плода?

– Багатоводдя – у плода набагато більше свободи для здійснення переворотів і рухів в кінці третього триместра вагітності.

– Перерозтягнення матки в результаті попередньої вагітності.

– Новоутворення порожнини матки.

– Вузький таз жінки.

– Пороки розвитку плоду (як правило, гідроцефалія, коли через великі розміри голова не поміщається в тазової порожнині матері).

Діагностика

Побачити передлежання плода в наш час можна на будь-якому терміні за допомогою УЗД. Але побоювання повинно викликати сідничне передлежання після 32 тижнів вагітності. У цьому випадку лікар рекомендує жінці регулярно виконувати ряд спеціальних вправ, щоб допомогти малюкові перевернутися.

Багато фахівців упевнені, що при сідничному передлежанні пологи можливі шляхом кесаревого розтину, при якому дитину витягають з матки за допомогою розрізу.

Але ізраїльські експерти впевнені, що кесарів розтин – не найкращий спосіб народження дитини. Звичайні пологи не тільки більш небезпечні для дітей, які перебувають в сідничному передлежанні, але і менш травматичні для матері. На їхню думку, кесарів розтин – не альтернативний спосіб пологів, а складна операція, в результаті якої у матері можуть розвинутися різні ускладнення. Після кесаревого розтину існує ризик неможливості годування грудьми, підвищуються шанси ускладнень при наступних вагітностях і пологах.

Таким чином, вчені вважають, що жінкам слід народжувати саме традиційним шляхом, хоча лікарі і простіше зробити породіллі операцію.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.