У чому причини носової кровотечі?

Кровотеча з носа – неприємне явище, яким можуть страждати як дорослі, так і діти. Найчастіше, причиною кровотечі є слабкі кровоносні судини в носі, і тоді це не так небезпечно. Але буває, що носову кровотечу викликають більш серйозні причини, про які ми поговоримо нижче.

Причини кровотечі з носа

Механічні дії

  • У разі травм обличчя може статися сильна кровотеча. Так як епітелій носової порожнини одношаровий і тонкий, кров починає швидко витікати назовні.

  • Тривале сякання або банальне колупання в носі також може закінчиться кровотечею.

Високий внутрішній тиск

Підвищений артеріальний або внутрішньочерепний тиск також можуть спровокувати кровотечу з носа. Боятися такої кровотечі не варто, так як це нормальний симптом підвищеного тиску: таким чином організм видаляє через ніс зайву кров. Нехай краще у людини піде кров носом, ніж настане інсульт.

Підвищена ламкість судин

В цьому випадку кровотеча може наступити через нестачу вітаміну С, який бере активну участь в синтезі колагену. Це білок, який надає пружність сполучній тканині і кровоносним судинам. При дефіциті вітаміну С можуть початися кровотечі з ясен і крововиливи в шкірі.

Сухість повітря

Сухе повітря сильно звужує судини, внаслідок чого вони можуть лопатися. Тому дуже важливо гуляти на свіжому повітрі і зволожувати повітря в приміщенні за допомогою кімнатних рослин і спеціальних зволожувачів.

Що робити при кровотечі з носа?

Треба людину посадити, її голову нахилити вперед і так потримати пару хвилин. У такій позі капілярна кровотеча зупиниться сама собою.

При сильній кровотечі треба вставити в ніздрі ватні тампони, попередньо змочені перекисом водню.

Категорично забороняється закидати голову назад! Так можуть перетиснутися вени, по яких з голови відтікає кров, що збільшить кров’яний тиск і підсилить кровотечу. Не можна також укладати людину в горизонтальне положення, так як це призведе до підвищення внутрішньочерепного тиску.

Якщо протягом 15 хвилин кровотеча з носа не припиниться – викликайте швидку допомогу.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.