Що викликає сухість у роті?

Непереборна спрага – неприємне відчуття, від якого хочеться швидше позбутися. Є люди, які постійно страждають від сухості в роті. Що викликає дане явище і як його позбутися?

Сухість у роті – це не просто спрага, вона виникає внаслідок недостатнього вироблення слини. Слина допомагає відчувати смак їжі і напоїв, необхідна для перетравлення їжі. Крім того, слина змиває залишки їжі з зубів, запобігаючи утворенню карієсу.

Чим загрожує нестача слини?

При дефіциті слини шкіра в роті і навколо нього стає сухою і натягнутою. На губах з’являються тріщини, а в куточках рота можуть утворюватися виразки. Сухим і жорстким може стати і язик. Людині з сухістю в роті важче ковтати і навіть говорити.

Понад те, нестача слини часто є причиною неприємного запаху з рота, так як вона не може ефективно боротися з бактеріями на зубах. У жінок, які страждають ксеростомією (недоліком вироблення слини) на зубах часто може залишатися помада, також вони відчувають хрипоту і лоскотання в горлі.

Оcновні причини сухості в роті

Лікарські засоби

Існує безліч ліків, які можуть викликати сухість у роті. Найчастіше, це ліки від алергії та застуди, а також ліки від високого тиску і психотропні препарати. Сухість у роті може викликати і хіміотерапія, яка призводить іноді до підвищення густоти слини.

Травми

Пошкоджені під час травм голови і шиї нерви також можуть викликати сухість у роті, так як деякі нерви передають повідомлення від мозку в слинні залози. Саме тому при нестачі слини складно розкуштувати смак їжі, оскільки саме слина передає нервовим клітинам у роті та горлі смакові сигнали.

Деякі захворювання

Синдром Шегрена – аутоімунне захворювання, при якому лейкоцити вражають слізні і слинні залози. Сухість у роті спостерігається у хворих на СНІД та у ВІЛ-інфікованих.

Шкідливі звички

Куріння, наприклад, сприяє пересиханню слини. Те ж саме відбувається при надмірному вживанні алкоголю та кави.

Якщо ви страждаєте від сухості в роті, необхідно звернутися до кваліфікованого лікаря. Адже цей симптом може свідчити про неполадки в організмі.

Корисно протягом дня пити воду, а ось напої з цукром, кислотами і кофеїном краще обмежити. Допоможуть у виробленні слини льодяники без цукру і жувальні гумки.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.