Чому з’являється наліт на язиці?

Медики вже давно навчилися розпізнавати сигнали організму про здоров’я. Наприклад, про що може розповісти колір і стан язика? Якщо язик покривається білим нальотом, стає пухким, а в роті з’являється дивний присмак, потрібно подумати про захворювання шлунка.

Як правило, такі симптоми не є симптомами серйозних захворювань, а правильне харчування допоможе швидко впоратися з проблемою. До того ж, фахівці науки глоссодіагностики зуміють діагностувати розлади за зовнішнім виглядом язика.

Лікарі кажуть, що за кольором язика можна судити про стан травлення та печінки. Якщо на язиці з’явилися ранки, то це може свідчити про ослаблення імунної системи. Тобто, проблема з язиком – всього лише наслідок інших проблем зі здоров’ям.

Оральний кандидоз

Це невеликі ранки, поява яких супроводжується палінням, неприємними відчуттями при ковтанні, неприємним присмаком у роті, нальотом на язиці. Особливо важко впоратися з гарячою або гострою їжею. Виразки також можуть вражати губи, ясна, задню стінку горла.

Чистити треба не тільки зуби, але й язик

Регулярне очищення язика необхідно також, як і зубів. Справа в тому, що на поверхні язика збираються бактерії, надлишок яких може викликати появу білого нальоту і неприємного запаху з рота.

Язик і куріння

При курінні зуби набувають жовтого відтінку, на язиці з’являється наліт і накопичуються шкідливі бактерії, а вранці в роті панує неприємний запах і присмак.

Гастрит

Білий наліт на язиці – одна з перших ознак запалення слизової оболонки шлунка. Ознаки гастриту так само виражаються у здутті живота, газах, нудоті, діареї, болях у шлунку, зниженні апетиту. Ці симптоми явно вказують на наявність гастриту.

Очистіть печінку

Наліт на язиці так само вказує на проблеми з печінкою. Крім того, на порушення роботи печінки вказують такі прояви:

– поганий апетит і важкість у шлунку,
головний біль,
– гіркий присмак у роті,
– біль в животі,
– газоутворення,
– проблеми зі шкірою обличчя, прищі,
– нудота і запаморочення,
– запори,
– болі в потилиці,
– порушення кровообігу,
– слабкість в м’язах.

Якщо ви усвідомлюєте, що наліт на вашому язиці з’являється по одній з вище перерахованих причин, слід діяти.

1. Включіть в раціон натуральний йогурт без цукру, що нормалізує мікрофлору шлунка і зміцнить захисні сили організму.

2. Вранці натщесерце випивайте склянку лимонного соку з додаванням половини чайної ложки харчової соди. Так можна очистити організм від шлаків і підсилити його опірність зовнішнім впливам.

3. Вживайте більше овочів. Краще, щоб вони не піддавалися термічній обробці.

4. Вживайте більше фруктів. Вітаміни і клітковина захистять організм від шкідливих впливів і очистять від шлаків.

5. Більше пийте. Вода і натуральні соки благотворно впливають на травну систему.

6. Не забувайте щодня чистити язик. Крім того, здоров’я порожнини рота підтримає і регулярне полоскання розчином з вмістом спирту.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.