Як впливають гормональні контрацептиви на мозок жінки?

Гормональні контрацептиви в останні десятиліття стали зручним і ефективним засобом від небажаної вагітності. У той же час вибір протизаплідної таблетки непростий, так як побічні ефекти від неї можуть бути як незначними, так і дуже серйозними.

Дослідження

В ході численних досліджень вчені довели, що гормональні контрацептиви можуть впливати не тільки на фізичне самопочуття, але також на нервову систему. Більше того, останні спостереження показали, що прийом такої контрацепції може позначитися на стані структури мозку жінки.

Доведено, що мозок людини реагує на циркулюючі в організмі статеві гормони. Ці гормони сильно впливають на роботу мозку, нервову систему, і взагалі відіграють важливу роль у розвитку і функціонуванні мозку. Так, естроген діє на гіпокамп, відповідальний за довготривалу пам’ять і орієнтацію в просторі.

Це допомагає пояснити той факт, що жіноча пам’ять відрізняється від чоловічої. Шляхом експериментів вже доведено, що у жінок в довготривалій епізодичній пам’яті міцніше закріплюються події, якщо вони були проговорені, почуті або записані. Інший вид епізодичній пам’яті – зорово-просторова, яка асоційована з зображеннями і візуальними образами. Таким чином, довготривала пам’ять у жінок краще, ніж у чоловіків, з причини більшої кількості естрогенів в їх організмі та їх взаємодії з мозком.

Вчені Університету Лос-Анджелеса провели експеримент, в якому взяли участь 90 жінок, 44 з яких приймали гормональні контрацептиви, а 46 – ні. У ході експерименту порівнювалася товщина кори головного мозку в різних відділах. Як виявилося, що два відділи головного мозку виявилися тонше у жінок, що приймали гормональні препарати. Але це ще не може бути доказом того, що саме з цієї причини змінюється поведінка жінок. Дослідники заявляють, що невідомо, чи стане кора головного мозку товща, якщо припинити прийом гормонів.

Як би там не було, але вчені наполягають, що естрогени дуже важливі для повноцінного функціонування мозку жінки.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.