Пити чи не пити кефір на ніч?

Стакан кефіру на ніч – традиція, що склалася в житті багатьох людей і веде свій початок, напевно, з тих пір, коли був винайдений цей унікальний кисломолочний продукт. Але сучасні дієтологи стали брати під сумнів користь випитого перед сном кефіру. Більше того, цей спосіб вживання кефіру в рівній мірі придбав як прихильників, так і супротивників.

Унікальність кефіру в тому, що при високій поживності він містить мало калорій. А спеціальні знежирені різновиди продукту стали популярними компонентами різних дієт. В кефірі з жирністю від 1 до 2,5% вміст вуглеводів також не дуже великий, тому вживання такого виду жодних проблем з фігурою не принесе. Саме завдяки легкозасвоюваним білкам кисломолочний напій легко справляється з почуттям голоду, а тому став популярним перекусом перед сном.

Користь кефіру в кисломолочних бактеріях, які містяться в ньому, які допомагають привести в норму стан мікрофлори кишечника. Чим здоровіше кишечник, тим менше в людини проблем з обміном речовин і накопиченням зайвої ваги. Існує думка, що випитий на ніч кефір – своєрідний спосіб «схуднути уві сні». Але фахівці попереджають, що не все так просто з кефіром, як багато хто думає.

Користь кефіру на ніч

– Кефір багатий кальцієм, а цей елемент, як відомо, краще засвоюється в темний час доби, коли людина перебуває у стані сну.

– Кефір здатний виконувати роль снодійного, він добре заспокоює і розслабляє.

До речі, перед вживанням кефір слід пару годин витримати при кімнатній температурі, так він краще засвоюється. Не рекомендується його спеціально підігрівати, навіть в щадному режимі, так як він може «зваритися» і втратити свої корисні властивості.

Протипоказання кефіру на ніч

Кефір виходить в процесі бродіння, який викликають в натуральному молоці спеціально поміщені туди дріжджоподібні і кисломолочні організми. В результаті їх життєдіяльності виділяється дві речовини – спирт і молочна кислота. І хоч спирт міститься в кефірі в дуже обмеженій кількості, але він все-таки є, а алкоголь, як відомо в будь-якій кількості на ніч вживати шкідливо. Звичайно, присутність алкоголю в кефірі не є вирішальним, але актуальним аргументом проти його застосування перед сном.

Вирішальним аргументом проти вживання кефіру на ніч є те, що кефір – це коров’яче молоко, а тому в ньому більше білків, ніж жирів і вуглеводів. А наш організм саме під час сну відновлює свій вуглеводний баланс. Звідси і зайва вага.