Як зняти присохлу до рани пов’язку?

Практично кожен з нас може надати першу допомогу при отриманні травми – накласти пов’язку. А ось спробуйте безболісно зняти бинт або вату, які прилипли до рани …

Головне в цьому випадку діяти обережно, не відривати пов’язку силою, так як крім болю це може принести ускладнення і тривале загоєння.

Що знадобитися для зняття прилиплої пов’язки?

Приготуйте відвар ромашки, перекис водню, розчин фурациліну, розчин марганцівки, сольовий розчин, хлоргескідін, мірамістин, воду, ножиці.

1. Насамперед почніть обережно відмотувати бинт, не торкаючись до ураженого місця. Коли доберетеся до прилиплої ділянки, акуратно ножицями відріжте відмотаний шматок.

2. Усохле місце змочіть дезинфікуючою рідиною (відвар ромашки, перекис водню, розчин марганцівки, розчин фурациліну, а можна і дитячим маслом для шкіри).

3. При знятті пов’язки у дитини, включіть їй улюблений мультфільм, щоб відвернути від неприємної процедури. Подбайте, щоб рідина була теплою (30-40 С). Добре змочіть пов’язку, а якщо це рука або нога, то можна повністю опустити рану в розчин.

4. Дайте пов’язці кілька хвилин, щоб відмокнуть і відпасти самій. Якщо пов’язка прилипла до волосків на шкірі, обережно потягніть її у напрямку росту волосся.

5. Знімайте прилиплу пов’язку вздовж рани, від одного кінця до іншого. Якщо тягнути поперек, то рана може відкритися. Відклеюйте поступово, притримуючи шкіру, не даючи їй тягнутися за пов’язкою. Якщо пов’язка не просочилася зсередини розчином, поступово змочуйте її марлевою кулькою.

6. Після «визволення» від пов’язки, очистіть рану ватною кулькою, спочатку сухою, потім змоченою в технічному ефірі, починаючи від країв. Крім ефіру підійде тепла мильна вода, мильний спирт, розчин нашатирного спирту. При цьому краплі рідини не повинні потрапляти в рану.

7. Сьогодні в аптеках можна знайти спеціальні засоби, призначені для легкого і безболісного зняття присохлої пов’язки.

8. Якщо після зняття пов’язки біль посилився, почалася кровотеча, необхідно звернутися до лікаря.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.