Чи можна зупинити процес посивіння?

У сучасному світі існує багато способів зберігати здоров’я, молодість і красу. Ми займаємося спортом, правильно харчуємося, активно відпочиваємо, що благотворно позначається на нашій фігурі і самопочутті. Але поява сивого волосся зрадницьки видає оточуючим реальність. Звичайно, жінкам простіше – волосся можна пофарбувати, благо асортимент фарб для волосся сьогодні рясніє розмаїттям. Чоловікам у цьому питанні дещо складніше. Але чому волосся сивіє і чи можна зупинити цей процес?

Будова волосся

Наше волосся, як дерево, складається з стовбура (видима частина) і кореня. Нижня частина кореня, волосяний фолікул (або цибулина) відповідає за ріст волосся. Відповідальними за колір волосся є меланоцити, розташовані в цибулині. Вони синтезують волосяні пігменти: жовтий феомеланін і чорно-коричневий еумеланін. Поєднання цих пігментів і визначає колір волосся. Самі ж меланоцити утворюються зі стовбурових клітин.

Чому волосся сивіє?

Чим старша людина, тим слабкіше у неї волосяні фолікули, в них менше міститься стовбурових клітин. У людей 70-90 років вони взагалі відсутні. Проявляється це в зменшенні кількості меланоцитів, що і викликає появу сивини. З віком у меланоцитах знижується активність ферменту тирозинази, який відповідає за вироблення меланіну. Фахівці кажуть, що важливу роль тут відіграє і перекис водню, та сама, за допомогою якої освітлюють волосся. Чим старша людина, тим більше перекису накопичується в меланоцитах. У свою чергу, перекис водню порушує синтез ферменту тирозинази, а в самому волосі з’являється велика кількість повітряних бульбашок. Так волосся знебарвлюються зсередини і стає спочатку сірими, а потім повністю білими. Спочатку ми помічаємо в шевелюрі поодинокі сиві волосинки, а потім їх стає все більше.

Як призупинити процес сивіння?

На жаль, відстрочити цей процес не можна ні дієтами, ні способом життя, так як початок його закладено в генах. Довгий час вважалося, що якщо процес посивіння запущений, то зупинити його неможливо.

Але нещодавно американські вчені знайшли ще одну причину сивини, за допомогою якої сподіваються пригальмувати цей процес. Винуватцем сивини був названий білок Wnt, який відповідає за пігмент і є ключовим фактором біологічних процесів у волоссі. Тепер вчені хочуть модифікувати білок, щоб зупинити процес появи нового сивого волосся. Це планується зробити через створення вакцини, яка поповнить запас даного білка в організмі. Мінусом цієї процедури буде її висока ціна, що робить її доступною для небагатьох людей.

Бувають випадки, коли людина може посивіти за дуже короткий час, чому передували якісь переживання або стреси. Але це явище поки ще не вивчено вченими.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.