Як підвищити лактацію?

Користь грудного вигодовування для здоров’я малюка і мами сьогодні незаперечна. Але що робити, якщо молока стає менше, а переводити дитину на штучне вигодовування не хочеться? На допомогу можуть прийти деякі способи підвищення лактації.

Перш за все, визначальне значення має харчування самої мами, її повноцінний сон, плюс денний відпочинок, спокійний душевний стан – все це головні умови оптимальної кількості і гарної якості грудного молока.
Стимулює вироблення молока часте прикладання дитини до грудей. З цієї причини годувати крихітку потрібно на першу його вимогу, а не за розкладом, як робили наші мами і бабусі. І навіть якщо дитина спокійна і багато спить, пропонуйте йому груди не рідше ніж через кожні дві години.

Нічне годування є обов’язковим. Адже саме в нічний час доби виробляється гормон пролактин, який відповідає за кількість грудного молока.

Підвищить лактацію і рясне пиття: особливо допомагає теплий чай з молоком і дуже корисний свіжовіджатий морквяний сік.

Перевірений спосіб – напій з насіння кропу (фенхеля або анісу). 1 ст. ложку насіння залийте склянкою окропу, настоюйте дві години, процідіть. Пити настій по 0,5 склянки двічі на день.

Ще один корисний рецепт – молоко з горіхами. 1 склянкою гарячого молока залийте 1-2 столові ложки подрібнених ядер волоських горіхів. Суміш повинна настоюватися 20-30 хвилин. Приймати 2-3 рази на день, починаючи з 1 ст. ложки. Поступово дозу збільшуйте, але обов’язково стежте за реакцією малюка на потенційний алерген.

Допоможе збільшити лактацію і контрастний душ з одночасним масажем молочних залоз. Струменями води або погладжуванням долоні робіть масаж від центру залози до периферії.

Замінити гарячий душ можна компресами: на груди накладайте махрову тканину, змочену в гарячій воді. Але при маститі і лакторєї дана процедура протипоказана.

При відсутності варикозного розширення вен і тромбофлебіту можна під час годування ставити ноги в таз з гарячою водою.