Що таке автобіографічна пам’ять?

Трапляються події в житті, які нам хочеться запам’ятати посекундно. Однак наша пам’ять зрадницьки знищує багато подробиць з життя.. Але неможливо зняти все життя на камеру. Однак є люди, для яких не складає труднощів згадати той чи інший день з їхнього життя до найдрібніших подробиць.

Ви пам’ятаєте, що було на святковому столі 1 січня 1984? А у що ви були одягнені 28 жовтня 1998?

Такі подробиці, що стали з часом абсолютно незначними, мало хто в змозі згадати. Однак є люди, які пам’ятають своє життя, починаючи з певного віку, детально, включаючи дні тижня і дати, в які сталися ті чи інші події.

У таких людей сильно розвинена автобіографічна пам’ять. Нещодавно вчені змогли встановити причину такого феномена.

Дослідники з Університету Каліфорнії обстежили 11 осіб з подібними здібностями. Їм вдалося виділити яскраво виражені індивідуальні особливості в дев’яти структурах мозку. Як і очікувалося, велика частина відмінностей була виявлена в зоні, відповідальній за автобіографічну пам’ять. Крім того, у випробовуваних біла речовина в середній і передній долі головного мозку виявилося більш щільною, ніж у більшості звичайних людей.

Простеживши подібні аномалії в мозку, вчені змогли отримати логічний опис того, що відбувається в голові людини з даними здібностями.

Вперше явище високорозвиненої автобіографічної пам’яті було описано в 2006 році. З тих пір вчені обстежили більше 500 чоловік, які знайшли у себе здібності до феноменального запам’ятовування подробиць життя. Але вчені змогли підтвердити це лише у 33 осіб з них, серед яких були 11 осіб з попереднього дослідження. А результати 37 людей виявилися спірними і були відправлені на дообстеження.

При цьому вчені відзначають, що люди з такими здібностями не перевищують людей в тестах на запам’ятовування. У той же час вони володіють особливим видом пам’яті і здатні запам’ятовувати довгі ланцюжки подій і чисел.