Як допомагають антидепресанти?

Як би ми не старалися, але уникнути стресів, тривог і хвилювань не завжди вдається в цьому неспокійному світі. А депресія взагалі стала мало не народним явищем. Сьогодні складно знайти людину, яка жодного разу не впадала у депресію. Для подолання тривог і стресів лікарі рекомендують своїм пацієнтам антидепресанти. Але чи виправдано їх вживання?

Лікар пропонує звернутися до антидепресантів вже в тому випадку, коли бачить, що пацієнт не в силах самостійно впоратися з проблемою і депресивний стан поглинає його все більше. Важливим моментом в цій ситуації є довіра до лікаря. Лікар повинен пояснити вам всі можливі побічні явища препарату і обговорити, як довго необхідно приймати ліки. Наприклад, якщо вам прописали заспокійливе, це не означає, що тепер воно стало вашим вічним супутником, ви в будь-який момент можете відмовитися від нього, хоча перед цим потрібна консультація лікаря.

Кращий ефект спостерігається від комплексного лікування: антидепресанти спільно з сеансами психотерапії. З одного боку, може здатися дуже просто ковтати таблетки і думати: «Я вже краще почуваюся, навіщо мені ще терапевт?» Але важливо розуміти, що ліки не прибирають глибинні причини депресії, а з іншого боку, вони можуть зробити хворого більш сприйнятливим для обговорення наболілих питань, для можливостей покопатися в собі, щоб знайти корінь проблеми.

Якщо ви прийняли рішення позбутися депресії, то повинні знати, що такий нервовий розлад має властивість повторюватися. А якщо курс лікування складатиметься одночасно з антидепресантів і психотерапії, то шанси побороти депресію набагато вище.