Чому шкіра на пальцях морщиться від води?

Коли ми довгий час перебуваємо у воді, то помічаємо, як шкіра на пальцях починає кривитися. Чому так відбувається?

Зацікавившись цим явищем, вчені провели ціле дослідження і з’ясували, що зморшкувата шкіра дає нашому тілу деякі переваги, наприклад таку, як краще зчеплення з мокрою поверхнею. Тобто, скривившись від води, наша шкіра може працювати як шипи на автомобільних шинах на слизькій дорозі.

Довгий час вчені вважали, що зморщування пальців пов’язано з осмосом, явищем просочування розчинів крізь проникні органічні перегородки – потрапляючи у верхній шар шкіри, вода викликає її набухання і створює всі ці нерівності.

Насправді це активний процес, контрольований вегетативною нервовою системою. Звужуючись, кровоносні судини змінюють рельєф шкіри на пальцях. А так як цей процес активний, можна припустити, що він служить для певної мети.

Можливо, на певному етапі еволюції, зморшки від вологи на пальцях допомагали нашим пращурам збирати ягоди в мокрій рослинності або іншу їжу в поточній воді, а пальці ніг в такому стані допомагали краще стояти на ногах у дощову погоду.

У ході експерименту було виявлено, що переміщення вологих предметів зморшкуватими пальцями виконувалося значно швидше, ніж сухими і гладкими.