Читання при тьмяному світлі не зашкодить зору?

Ще років двадцять тому улюбленим захопленням більшості людей було читання. Як часто ми засиджувалися до ночі з цікавою книгою в руках, не в силах відірватися від захопливого сюжету, не помічаючи, що читаємо при тьмяному світлі. І це при тому, що  батьки і лікарі постійно твердили, що читати в сутінках – шкідливо для очей.

Сучасна молодь так само грішна читанням в напівтемряві. Але сьогодні поширене переконання про зіпсований зір через читання в сутінках вчені вважають міфом.

Чи дійсно читання в темряві шкідливе?

Як виявилося, максимальна шкода, яку може нанести очам читання при тьмяному світлі, це додаткове напруження очних м’язів, яке проходить, якщо дати очам відпочити. Дійсно, адже наші предки якось читали при свічках, але зір від цього не втрачали. А зростання числа тих, хто страждає на короткозорість з появою штучного освітлення анітрохи не знизилося.

В результаті соціологічного опитування про те, що необхідно для збереження зору, 56,3% вчителів заявили, що треба відмовитися від читання при тьмяному світлі. І це при тому, що жодне наукове дослідження не встановило зв’язку між зниженням зору і читанням в сутінках.

Спостереження показали, що короткозорість частіше розвивається у тих людей, які дуже багато читають або фокусують погляд на предметах, розташованих близько (це люди, що працюють за комп’ютером, швачки і т.д.) Однак у вчених немає даних, які свідчать, що читати при тьмяному освітленні шкідливо.

Однак спробуйте це розповісти батькам читаючих дітей! Міф про шкоду читання при тьмяному світлі виявився неймовірно живучий. Швидше за все, в цьому винна традиція, що передається з покоління в покоління, і яка стверджується, що читання при світлі ліхтарика під ковдрою – це зло.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.