Нервові клітини відновлюються?

Численні вивчення людського мозку і нейронів привели вчених до висновку, що нервові клітини відновлюються.

Герольд Хютер, відомий німецький нейробіолог, професор Геттінгенського університету, заявив, що нервова тканина здатна до відновлення в будь-якому віці. Він підкреслив, що в 20-річному віці процес розвитку мозку йде інтенсивно, а в 70-річному – сповільнюється, але йде.

Як приклад учений привів спосіб життя черниць похилого віку, за якими спостерігали його канадські колеги. МРТ показало, що мозок 100-річних і старше жінок в повному порядку, без будь-яких проявів старечого слабоумства.

Професор вважає, що весь секрет у способі життя і мислення монахинь, які в буквальному сенсі відновлюють свої мозкові структури і їх провідність. Хтось може вважати це за чудо, але саме воно і відбувається, завдяки тому, що черниці скромні, у них стійкі уявлення про устрій світу, вони мають активну життєву позицію і моляться з вірою, що людей можна змінити на краще.

Як пояснив Хютер, головний руйнівник нервових клітин – стрес, який до того ж пригнічує здатність мозку до регенерації.

А ось гармонія з самим собою, навпаки, сприяє їй. У зв’язку з цим професор виробив ряд правил для збереження здоров’я мозку: потрібно вміти порівнювати свої мрії з реальністю, вміти організовувати своє життя, а не плисти за течією, намагатися зрозуміти сенс власного життя, мати міцні соціальні зв’язки.

Також Хютер впевнений, що ніщо так не сприяє відновленню нервових клітин, як проблема з знайденим для неї рішенням. При цьому вчений радить постійно чогось вчитися, навіть у похилому віці. На його думку, це допоможе уникнути багатьох проблем.

Шведським вченим вдалося виміряти швидкість, з якою відновлюються нервові клітини – 700 нових нейронів в день.

Однак недавно ті ж шведські вчені зробили ще одне несподіване відкриття: нові нервові клітини ростуть в результаті регулярної випивки і не де-небудь, а саме в голові, здавалося б, найбільш вразливій частині тіла алкоголіків. Але не все так райдужно. Виявляється, разом з новими клітинами зростає і тяга до алкоголю.

Ще одне цікаве відкриття зробили американські вчені-медики. Вони зуміли відновити нервові клітини, використовуючи стовбурові клітини, взяті з м’язів. Тут мова йде про периферичні нервові закінчення, розташовані за межами головного та спинного мозку. До цього часу їх відновити не вдавалося. Дана методика вже успішно була випробувана на лабораторних мишах.

Американські дослідники вважають, що їх дослідження послужить зародженням цілого ряду методів лікування людини від різних важких захворювань, наприклад, розсіяного склерозу.