Як впливають чоловічі дотики на жінок?

Дотики можуть сильно впливати на підсвідомість людини. Тактильний контакт може сильніше діяти на нас, ніж слова або наочність. Особливо це стосується жінок, у яких чоловічі дотики в буквальному сенсі викликають жар.

Недавно було проведено дослідження, в ході якого фахівці встановили, що при дотику до жіночого тіла чоловічих рук, у перших спостерігалося підвищення температури і занепокоєння. Зокрема, підвищувалася температура шкіри на обличчі і грудях.

Вчені Університету Сент-Ендрюс (Великобританія) встановили, що при входженні жінки в соціальний контакт з чоловіком, температура її тіла підвищується майже на цілий градус за Цельсієм. Такі зміни у багатьох учасниць проявлялись на підсвідомому рівні.

Раніше було встановлено, що температура обличчя збільшується при відчуттях стресу, переляку або злості. Потім дослідники вирішили з’ясувати, як інші емоції впливають на температуру обличчя. В ході дослідження експериментатор чоловік торкався долоні, руки, обличчя та грудей гетеросексуальних жінок. Коли експериментатор, як чоловік, так і жінка, торкався учасниць, то температура тіла підвищувалася в середньому приблизно на десяту частку градуса за Цельсієм. Даний ефект був не дуже помітний, якщо торкалися лише руки або долоні жінок. Найбільші зміни температури спостерігалися в області обличчя і грудей. При цьому підвищення температури було в три рази більше, якщо експериментатором був чоловік. Температура тіла на обличчі і грудях жінок підвищувалася в середньому на 0,3 градуса за Цельсієм.

Вчені пояснили, що таке підвищення насправді досить велике для температури обличчя. Такі явища, як правило, спостерігаються, коли який-небудь фактор викликає явний стрес, наприклад, при страху. В момент дослідження експериментатор ніяк не впливав на емоційний стан жінки. Це було легка соціальна взаємодія, яка викликала досить відчутну реакцію.

Варто відзначити, що багато учасниць навіть не усвідомлювали змін, які ставалися з температурою їх тіла, коли їх питали про це. Лише чверть учасниць зазначили, що відчули якісь емоційні хвилювання. Решта ж вважали, що ніякого впливу на їх стан чоловік-експериментатор не чинив.