Діагностика депресії за аналізом крові

Термін «депресія» в сучасному світі став настільки звичним, що будь-яке внутрішнє напруження ми готові охарактеризувати саме як депресію. Але чи існує медична діагностика цього психічного розладу? Як зрозуміти, що вас турбує депресія?

У більшості випадків лікарі ставлять діагноз зі слів пацієнта, які важко назвати об’єктивними симптомами хвороби, і, як правило, вони неточні і приблизні. Ось і виходить, що методом діагностики є розповіді пацієнтів. Але якщо застуду чи інше фізіологічне захворювання можуть підтвердити лабораторні аналізи, то з депресією все складніше … було донедавна. Так як видів депресій більше десятка, то кількість тестів для їх встановлення була величезна.

Однак тепер американські вчені розробили спеціальний біохімічний тест, який допоможе визначити симптоми депресії з високим відсотком точності. Це аналіз крові, спрямований на виявлення дев’яти речовин, зміна рівня яких свідчить про наявність або відсутність депресивного стану у пацієнтів.

В експерименті взяли участь більше ста осіб (одні з депресією, інші – здорові). Результати дослідження вражаючі: точність тесту склала 90%!

Що ж враховується в аналізі крові на депресію?

– фактор епідермального росту,

– альфа 1 антитрипсин,

– нейротрофічний фактор мозку,

кортизол і пролактин,

– резистин і мієлопероксидаза,

– розчинний рецептор фактора некрозу пухлини 2,

– аполіпопротеїн С3.

Встановлено, що ці речовини реагують на процеси запалення, на стреси та інші фізіологічні процеси організму.

Раніше вже не раз робилися спроби лабораторного методу визначення депресії. Тепер такий метод з’явився. Співробітники загально клінічні лікарні в Массачусетсі створили біохімічний тест, здатний по дев’яти параметрах крові визначити наявність депресії у пацієнта.

Ранні спроби знайти метод діагностики виявлялися провальними, так як ґрунтувалися на одній ознаці. Однак одна ознака не могла дати достовірної інформації. Тоді вчені взялися аналізувати захворювання за дев’ятьма показниками крові, що й призвело до правдивої діагностики.

Таким чином, тепер про наявність депресії може розповісти аналіз крові, що буде більш вірогідним, ніж звичайний опис пацієнтом своїх відчуттів і настроїв.

Від клініки Центру Сімейної Медицини хочемо повідомити вас про можливість здачі аналізів крові прямо в нашій клініці. Забезпечте собі комфорт та швидкість – у нас ви зможете зручно та оперативно пройти всі необхідні аналізи, отримавши результати ще в той же день.