Послаблюємо кишечник!

В останні роки однією з хвороб цивілізації вважається запор. І хоч говорити про це ніяково, але ми повинні розуміти, що до такої неприємності нас приводить неправильний спосіб життя: малорухливість, нездорове харчування, рафіновані продукти, перевтома, стреси.

Помічено, що проблема запорів частіше стосується жінок, ніж чоловіків, так як вони більше страждають порушеннями обміну речовин, а ще схиблені на різних дієтах і більше зайняті сидячою роботою.

Що вважати запором? Якщо кишечник не спорожняється хоча б раз на добу, то це вже запор. Кращий варіант – не допускати запорів, але якщо ситуація виникла, то її необхідно вирішувати.

В першу чергу згадуються такі засоби як проносні і клізма. Але це вже радикальні заходи. Найефективнішим і безпечним засобом є правильне харчування і відповідна дієта.

Чим харчуватися при запорі?

В першу чергу, це овочі та фрукти, краще сирі. Також допомагають сухофрукти – чорнослив, курага, інжир і компоти з них. Дуже ефективні пюре з буряка і моркви.

Сприятливий вплив на кишечник надають слабкий одноденний кефір або кисле молоко і хліб з цілісного зерна і з висівками. Це набагато краще, ніж молоко і булочки. Корисні й різні каші на воді, але не білі, а з сірої і коричневою крупи (гречана, вівсяна, ячна). Добре в них додати рослинне масло.

Боротьба з запорами повинна бути активною і безперервною. Так, з самого ранку на голодний шлунок треба випити склянку теплої води, краще з додаванням лимонного соку. На сніданок можна приготувати фруктовий або овочевий салат. Хороший ефект дають гарбузове насіння, які можна додати в салат.

При запорах важливо правильно готувати страви. Кашу, наприклад, треба готувати з цільної крупи, а не готовий напівфабрикат в пакетиках. Варити її треба недовго – 10-15 хвилин достатньо. Постарайтеся не солити, а після зняття з плити укутайте рушником. Додайте до каші оливкову олію, свіжі овочі і фрукти і отримаєте м’який пом’якшувач для вашого кишечника.

Рисову кашу багато хто вважає яка закріплюючу, але якщо взяти коричневий рис і додати до нього волоські горіхи і розмочені світлі родзинки, то отримаєте корисний і смачний сніданок.

Незамінним продуктом при запорах є білокачанна капуста. Краще їсти її в сирому вигляді, але можна і тушкувати, варити і парити, навіть запікати. Збагатять кишечник корисною клітковиною брокколі і бобові.

В обід обов’язково включіть рідкий суп на овочевому бульйоні. Кілька разів на день пийте слабкий кефір.

Якомога більше рідини – необхідна умова боротьби з запорами. Можна готувати різні напої, але вони повинні бути натуральні, а не рафінованими з великою кількістю цукру. Добре стимулюють роботу кишечника морси, а також зелений чай і навіть свіже зварена кави, але ні в якому разі не розчинна. Багато дієтологів говорять, що найкращим напоєм при запорах є чиста питна вода.

Якщо протягом декількох днів дотримуватися цієї дієти, і не захоплюватися в’яжучими продуктами (булочки, бісквіти, рис, зварені круто яйця, консервоване м’ясо), то вам навряд чи доведеться вдаватися до проносних засобів або ще гірше – до клізм.