Як розпізнати психічні розлади?

Абсолютно психічно здорових людей сьогодні немає, у чому впевнені багато вчених. Сучасне життя переповнене стресовими ситуаціями, не реагувати на які неможливо.

Сьогодні майже кожна людина живе своїми внутрішніми переживаннями, іноді не спить ночами через них, чутлива до поведінки свого партнера та інше. Водночас стійка психіка здатна справлятися з повсякденними стресами, що цілком нормально і типово для нашого часу. Однак якщо психічні переживання стають занадто сильними і частими, це вже виходить за рамки норми і призводить до проблем розладів психіки.

Безглуздість поведінки фахівці називають головною ознакою порушення психіки. Мається на увазі неадекватність по відношенню до навколишнього середовища, до виконання побутових, виробничих дій, які звичайні для кожного з нас. Тривоги і страхи можуть довести багатьох людей до неврозу, коли з психікою відбувається щось недобре.

У наш неспокійний час такі ситуації відхилення в поведінці частішають, і тоді людині необхідно надати допомогу, поки не настали незворотні процеси. Насамперед, необхідно побачити перші ознаки розладу психіки. Серед них фахівці називають неможливість людини впоратися з переживаннями, численні безсонні ночі, соматичні розлади. При таких симптомах краще звернутися до психолога. Але якщо і психолог виявляється безсилий, треба звертатися до психіатра.

Люди зі стійкою і міцною психікою живуть з відчуттям емоційного комфорту. Ідеальною в цьому відношенні є думка людини про те, що вона здатна справлятися з усіма труднощами, з усіма недоліками, що вона володіє своїм життям і ъй підвладне все те, що вона організувала в своєму житті.

Чи багато хто з нас можуть впевнено сказати це про своє життя?

Тим не менше, більшість з нас пристосовується і справляється з труднощами або вміє досить успішно їх пережити. Але є люди, психіка яких не витримує навантаження і дає збій. Що прийнято вважати психічним розладом? Це група симптомів або поведінкових ознак, які перешкоджають нормальному функціонуванню особистості.

Характерними ознаками психічного розладу є порушення мислення, поведінки, настрої, які виходять за межі існуючих культурних переконань і норм.

Які стійки симптоми вказують на розлад психіки?

– Фізичні симптоми (наприклад, порушення сну)

– Емоційні симптоми (наприклад, страх, сум, тривога)

– Когнітивні симптоми (наприклад, порушення пам’яті, складності чіткого мислення, нав’язливі переконання)

– Поведінкові симптоми (наприклад, агресія, нездатність виконувати повсякденні функції, зловживання психоактивними речовинами)

– Перцептивні симптоми (наприклад, пацієнту здається, що він чує і бачить те, що нечутно і невидимо для інших людей).

Людям, у яких спостерігаються якісь з перерахованих симптомів, настійно рекомендується звернутися за допомогою до фахівців. Пам’ятайте, що в більшості випадків при своєчасному зверненні можлива успішна діагностика та ефективне лікування психічних розладів.