Чи можна стати вище зростом?

Це питання особливо цікаве тим, хто невисокого зросту. Залишатися низькорослим в компанії своїх друзів-здорованів завжди прикро, а якщо при цьому ще й самооцінка занижена, то проблема низького зросту стає гострою.

Що впливає на ріст людини?

Зрозуміло, що зріст людини зумовлений генетично, тобто зростом батьків і більш далеких родичів. Вчені вважають, що зростання на 60-80% залежить від генетичних показників. Тобто малоймовірно, що в низькорослій родині народиться дуже висока дитина. Однак це не означає, що на зростання не можна вплинути. Якщо ви задалися метою збільшити свій зріст, то повинні виключити ті фактори, які можуть гальмувати його. Маються на увазі такі шкідливі звички як куріння, алкоголь і наркотики – все те, що згубно діє на організм. Особливо при вживанні їх в період статевого дозрівання може відбутися затримка в рості.

Але є і ще одна причина гальмування зростання – неправильне або недостатнє харчування. Тільки за рахунок раціонального харчування зріст можна збільшити на 10%!

Отже, вчені стверджують, що зріст можна збільшити, … але тільки до 18-20 років. Хоча останнім часом говорять про появу нових методик збільшення зросту в будь-якому віці!

Але ми спираємося лише на доведені факти збільшення зросту, серед яких правильний раціон.

Отже, якщо хочете бути вище своїх батьків:

– дотримуйтеся збалансованого харчування. Повна людина візуально завжди здається нижче, ніж худорлява;

– включіть в раціон багато пісного білка – біле м’ясо птиці, риба, соя, молочні продукти. Ці продукти сприяють нормальному розвитку м’язів і підтриманню здорового стану кісток. А ось такі швидкі вуглеводи як піца, цукерки, випічка, напої та інші солодощі навпаки деструктивно впливають на опорно-руховий апарат і м’язову систему;

– завжди пам’ятайте про необхідність кальцію для вашого організму, для цього їжте шпинат, капусту, молочні продукти;

– збагачуйте організм цинком. Вчені встановили, що дефіцит цинку може бути безпосередньо пов’язаний із затримкою росту в молодому чоловічому організмі. Цинк міститься в устрицях, гарбузі, зародках пшениці, арахісі, насінні кабачків, м’ясі краба.

– забезпечте свій організм достатньою кількістю вітаміну D. Його дефіцит неминуче призводить до затримок росту у дітей, а у дівчаток-підлітків може спровокувати надмірну вагу. Крім аптечного вітаміну D, можна споживати його в натуральному вигляді – риба, люцерна, різні види грибів і … сонячні промені.

Але навіть правильне харчування вам навряд чи допоможе збільшити зростання, якщо ви будете ігнорувати спорт. У період статевого дозрівання неймовірно важливі фізичні навантаження. Особливо важливі для стимуляції росту вправи з елементами стрибків.

При бажанні збільшити зріст неможна забувати і про повноцінний сон. Адже організм росте саме під час сну, тому не крадіть у себе ці дорогоцінні хвилини росту.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.