Чого нас можуть навчити діти?

Традиційно вважається, що дорослі повинні навчати дітей. Але якщо уважно придивитися до наших малюків, то ми зрозуміємо, що це вони можуть багато чому навчити нас.

Якщо у вашій родині з’явилися діти, спостерігайте за ними, ви зрозумієте, як багато того, що ви не вмієте і не знаєте, їм дається легко.

Чому ж можуть навчити нас діти?

– Діти завжди в русі. Це такі машинки для спалювання калорій, вони починають рухатися, як тільки прокидаються і до вечора. Вони не можуть йти там, де можна бігти, і не сядуть на стілець, якщо можна сісти на підлогу. Це наочний приклад – як бути більш рухливими і енергійними.

– Діти показують чудеса гнучкості. Вони вигинаються як завгодно. З віком ми втрачаємо гнучкість, бо майже не робимо вправ на розтяжку, які так важливі для м’язів і суглобів. Можна почати займатися йогою або хоча б робити прості вправи на розтяжку, це допоможе зберегти здоров’я.

– Діти знають міру в їжі. Якщо навіть у них в тарілці залишилася їжа, але вони вже ситі, то вони не стануть її в себе заштовхувати, якщо, звичайно, ви їх не змушуєте. Це говорить про те, що вони ще вміють слухати своє тіло і давати йому стільки, скільки потрібно.

– Діти сприймають своє тіло, яке воно є. Майже всі діти запросто бігають голяка, вони відчувають себе частиною природи. Дорослі можуть повчитися у них любити своє тіло, а не критикувати його постійно. Відчуйте природність.

– Діти щирі і безпосередні. Вони завжди прямо говорять, що думають, не приховуючи емоцій. Коли їм боляче, вони плачуть, коли весело – сміються. Ми завжди можемо зрозуміти їхні почуття і реакції. З віком ми вчимося бути скритними, що ускладнює життя нам і нашим близьким.

Що вони вміють?

– Діти вміють радіти дрібницям. Хіба для них важливо, у що грати – в комп’ютерні ігри, в м’яч або сніжки? Їх радує все, що їм цікаво, вони можуть бути щасливі просто тому, що їм весело і добре, вони сповнені оптимізму. Ми ж радіємо дороги речам і рідко оцінимо прості моменти життя.

– Діти швидко перебудовуються і не зациклюються. Так, вони легко засмучуються через дрібницю, але їх поганий настрій випаровується миттєво, так само, як і прийшов. І вони живуть і радіють далі. Дорослі ж збирають образу роками. Може, варто повчитися у дітей відпускати злобу?

– Діти вміють відпочивати. Вони можуть заснути прямо за столом під час обіду або на підлозі під час гри. Їх організм точно знає, коли сили закінчилися і потрібен відпочинок. Дорослі ж ігнорують ці сигнали організму про відпочинок і не вміють своєчасно зупинятися і відновлювати сили.

– Діти вміють дивитися на світ по новому. Для них кожен день – це новий день, нові можливості, нові пригоди. Вони надають значення таким речам, на які дорослі й уваги не звернуть. Якщо дивитися на світ очима дитини, до нас повернеться сприйняття світу з усіма його барвами, якраз те, чого не вистачає сірому життю дорослої людини.

Частіше впадайте в дитинство, це принесе вам більше щастя!

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.