10 порад, як позбутися гикавки

Гикавка — це така напасть, яка з’являється, здавалося б, ні звідки, але часто в самі невідповідні моменти.

Причиною гикавки стають спазми діафрагми, які викликають судорожне змикання голосових зв’язок. Нерідко гикавка з’являється як наслідок хвилювання чи збудження, а також як реакція на подразнення кишечника або шлунка. У цьому випадку навіть гази газованої води або з’їдений всухом’ятку бутерброд може легко спровокувати гикавку. Крім того, гикавка може з’явитися при переохолодженні, тривалих риданнях або сміху. А для тих, хто захоплюється алкогольними напоями, гикавка взагалі є звичайною справою.

Є кілька способів, які допоможуть впоратися з гикавкою. Вони спрямовані на стимуляцію травної системи і ротоглотки або на збільшення двоокису вуглецю в крові і придушенні нервових імпульсів, що викликають скорочення діафрагми.

Способи, як позбутись гикавки

1. Спробуйте впоратися з гикавкою простою водою. Випийте велику склянку чистої води без газу, повільно і дрібними ковтками. Це допоможе змити з язика залишки їжі і ліквідувати подразнюючу дію на нерв, що проходить у цій області. Є ще один спосіб: пити воду слід, нахиливши тулуб вперед. Треба стати над раковиною і пити воду зі склянки, поступово відсуваючи його якнайдалі.

2. Щоб позбутися гикавки в домашніх умовах, можна проковтнути що-небудь кисле або гірке. Коли травна система приймає щось незвичайне, відбувається зникнення спазмів. Для цього підійде чайна ложечка столового оцту або скибочка лимона.

3. На центр язика насипте трохи цукру і проковтніть його. Малюкам можна дати солодкої води. Дорослим же можна змішати ложку цукру з невеликою кількістю пива.

4. Спробуйте викликати у себе блювотних рефлекс. Досить буде одного, зовсім слабкого позиву. Для цього покладіть палець в ротову порожнину таким чином, як ніби хочете викликати блювоту, але не доводьте до крайнього ступеня.

5. Деякі рятуються від гикавки, утримуючи кінчик язика пальцями.

6. Знайдіть причину розсміятися: при сміху діафрагма скорочується і гикавка відступає.

7. Ще один спосіб: заткніть вуха вказівними пальцями і трохи покрутіть. Так ви простимулюєте нерв, що знаходиться в середньому вусі і бере участь у процесі гикавки.

8. Сядьте на стілець, зчепіть руки за спинкою, попросіть когось, щоб напоїли вас водою зі склянки.

9. Сядьте зручніше і кілька разів стисніть живіт в області діафрагми — зона трохи вище пояса.

10. Перевірений народний спосіб: говорите скоромовку «Гикавка-гикавка, перейди на Федота, з Федота на Якова, з Якова на всякого!», поки гикавка не залишить вас.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.