Навіщо людині адреналін?

Слово «адреналін» завжди викликає асоціації з ризиком, небезпекою, гострими відчуттями. Що ж це за гормон і навіщо він потрібен нашому організму?

Адреналін неоднозначно впливає на наше життя.

З одного боку він допомагає організму бути в бойовій готовності в стресових ситуаціях, з іншого — у великій кількості негативно відбивається на роботі внутрішніх органів.

Як відомо, адреналін є головним гормоном надниркових залоз. Саме слово adrenal в перекладі з англійської мови означає «надпочечник». Адреналін утворюється з амінокислоти тирозину. Але варто відзначити, що адреналін присутній не тільки в надниркових залозах, а у всіх органах і тканинах організму.

Адреналін прийнято вважати гормоном стресу, його вироблення сильно збільшується в стресових ситуаціях, наближених до небезпеки, тривоги, страху, а також при травмах і різних шокових станах. Адреналін допомагає нашому організму протистояти всьому, що відбувається. Він змушує людину діяти, не впадати в паніку. Коли рівень адреналіну в крові підвищується, посилюється тканинний обмін. Крім того, цей гормон гальмує розпад жирів і гальмує їх синтез. І це корисно, адже жир також являє собою енергію. Спільно з цим адреналін сприяє поліпшенню роботи скелетних м’язів, що збільшує рухову активність людини.

Концентруючись в крові, адреналін починає впливати на органи. Насамперед, він стимулює центральну нервову систему, прискорює серцеві скорочення, розслаблює гладку мускулатуру бронхів і кишечника, звужує судини черевної порожнини, скелетної мускулатури, слизових оболонок і шкіри. Також адреналін збільшує кількість лейкоцитів у крові і активність тромбоцитів.

Потужний викид адреналіну у відповідь на емоційний стрес мобілізує людину, допомагає легше подолати стрес, збільшує працездатність мозку.

Однак мінус в тому, що ці гормони тривоги швидко «згорають» і людині буває важко розслабитися.

Незважаючи на те, що адреналін виконує роль регулятора в організмі, під його впливом здійснюється різке підвищення артеріального тиску, що шкідливо для серця, так як це гальмує його роботу. Цей процес може стати причиною аритмії.

Вчені встановили і те, що після різкого стрибка адреналіну, організм починає виробляти ще і норадреналін — гормон, що зменшує перевантаження. Тобто відразу після збудження настає гальмування. Людина після минулого шоку починає відчувати себе розслабленою і спустошеною. При цьому, чим сильніше був викид адреналіну, тим тривалішим і сильніше буде стан «гальмування».

І найважливіше — чим довший був викид адреналіну в кров, тим сильніше виснаження мозкової речовини надниркових залоз. Медики називають цей стан «гостра надниркова недостатність». Такий стан буває причиною раптової зупинки серця і, як наслідок, загибелі людини.

Позбутися від надлишку адреналіну в крові допоможе спокійна музика, прогулянка на свіжому повітрі, заняття спортом або просто перестановка меблів у кімнаті.

Якщо ви вважаєте себе любителем адреналіну, пам’ятайте, що адреналін — це досить небезпечна штука!