Як правильно пити соки-фреш?

Про користь свіжовичавленого соку відомо давно. Багато хто навіть купують собі спеціально соковижималки і кожен день обіцяють приступити до здорового харчування завтра… або післязавтра. Буває, що навіть починають. Але потім виявляється, то фрукти закінчуються, то не встигли приготувати, до діти замість корисного яблучного фрешу вимагають звичну кока-колу.

Можливо, якщо ми постійно будемо собі нагадувати про користь соків-фреш, то все-таки прищепимо собі звичку починати день зі здорової їжі.

Чому саме фреш?

У багатьох виникає питання, чому такий корисний саме свіжевичавлений сік. Відповідь проста — така концентрація поживних речовин перевершить навіть найкорисніші синтетичні мультивітаміни. Крім того, для перетравлення твердої їжі організму потрібно багато часу та енергії, перш ніж живильні речовини потраплять в клітини і тканини. А соки віддають свої корисні елементи за лічені хвилини.

Надзвичайно цінна клітковина і пектинові речовини, що міститься в свіжевичавлених соках. Вони покращують роботу травної системи, кишечника, сприяють виведенню з організму холестерину.

Однак не варто переоцінювати корисність соків-фреш. Вони хоч і допомагають підтримувати нам здоровий спосіб життя, збагачуючи вітамінами, але мають і цілий ряд протипоказань. Так, цитрусові соки і кислі соки з яблук, смородини, журавлини протипоказані при виразці, гастриті, панкреатиті. Органічні сполуки цих соків можуть викликати підвищення рівня кислотності в шлунку, що загрожує сильними болями і печією.

З побоюванням слід ставитися і до виноградного соку, в якому підвищений вміст глюкози. Особливо небезпечний він для людей, які страждають на цукровий діабет.

Багато фрешів мають сечогінні та проносні властивості, тому їх можна вживати в невеликих дозах.

Правила вживання фрешів

Свіжовичавлені соки найкраще пити вранці за півгодини до сніданку або в перервах між прийомами їжі. Помилку робить той, хто залишає такий сік на десерт, так як після обіду натуральний сік підсилює бродіння і може викликати здуття живота.

Концентрацію соку-фреш можна знизити, розбавивши його в необхідній пропорції мінеральною водою. Важливо пам’ятати й те, що свіже вичавлений сік не терпить тривалого зберігання. Всі свої корисні властивості він збереже, якщо ви вип’єте його відразу після приготування. До речі, стоматологи настійно радять після вживання фрешів почистити чи прополоскати порожнину рота, оскільки кислоти можуть негативно позначитися на зубній емалі.

У морквяний сік треба обов’язково додавати крапельку рослинного масла, що допоможе організму засвоїти бета-каротин. Не варто всі соки збагачувати сіллю, цукром або спеціями. Природа і без того максимально їх збагатила. Замість солі в томатний сік, наприклад, можна додати подрібнений часник або свіжу посічену зелень.

Самим «нешкідливим» вважається яблучний сік. Він багатий вітамінами В6, В2, В1, А, С і біотином, фолієвою кислотою, пантотеновою кислотою, а також численними мінералами: хлорин, фосфор, калій, мідь, залізо, магній, натрій, силікон і сірка. Свіжовичавлений яблучний сік можна без шкоди для здоров’я пити до 1 л в день.