Як вибрати найкращий засіб при запорі?

Коли ви раптом розумієте, що ось уже який день не можете сходити в туалет, виникає питання, як швидко привести в норму організм і який засіб швидко позбавить від неприємних відчуттів.

Сьогодні існує безліч ліків, дієт і трав’яних настоїв, які надають ефективну дію при запорі. Однак перед самолікуванням необхідна консультація лікаря, так як швидкодіючі ліки лікують наслідок, але не усувають причину запору.

Сучасна фармакологія пропонує цілий ряд проносних медичних препаратів, які швидко приведуть до полегшення. Але всі вони мають побічні дії, тому перш ніж купувати і приймати, необхідно вивчити всю інформацію про нього або проконсультуватися з лікарем. Наприклад, вагітність є чинником, при якому всі засоби не рекомендовані до застосування, оскільки негативно впливають на дитину.

Народна медицина багата рецептами проносних засобів, які діють аналогічно медичним препаратам, але в їх основі натуральні інгредієнти і вони не володіють масштабними побічними діями.

Пропонуємо кілька рецептів народної медицини.

  • Маленьким дітям підійде простий відвар з родзинок. Для цього потрібно 1 ст. ложку родзинок залити 300 мл кип’яченої гарячої води, настояти в термосі протягом декількох годин. Давати пити по 100 мл протягом дня.
  • Горобиновий настій. Ягоди горобини засипати цукром і залишити на місяць. Далі сироп, що утворився, віджимають, додають по 25 мл спирту на кожні 500 мл сиропу. Перед застосуванням даний настій розбавити водою, пити вранці натщесерце. Цей засіб ефективний при хронічному запорі для відновлення самостійної роботи кишечника.
  • Відвар з агрусу. 1 ст. ложку ягід залити склянкою води і прокип’ятити на слабкому вогні протягом 10 хвилин. Отриманий відвар пити по 100 мл раз на добу.
  • Послаблюючий збір трав — це екстрений засіб при запорі. Необхідно взяти 6 частин сени, 2 частини кореня солодки, 2 частини плодів анісу, 5 частин кори крушини, 5 частин ягід жостеру і всі компоненти змішати до однорідної суміші. Столову ложку суміші залити склянкою гарячої води, настояти 20 хвилин і процідити. Краще приймати на ніч по 100–200 мл відвару.
  • Засіб для дітей — відвар з насіння льону. Для цього ложку насіння залити крутим окропом (100 мл), помішувати протягом 10–15 хвилин до утворення однорідної субстанції. Півчайної ложки відвару розбавити з водою, молоком або несолодким відваром з сухофруктів. Приймати до 3 разів на день.
  • При запорі під час вагітності допомагає овес. 300 г вівса залити водою, так щоб вода мінімально заливала овес, поставити на слабкий вогонь і помішуючи варити протягом 10 хвилин. Відвар процідити і пити 3 рази на день по 100 мл.

Всі вищеописані засоби і багато інших досить ефективні при запорах, проте найкращий засіб для лікування закрепів — правильні продукти і режим харчування, що допоможе нормалізувати мікрофлору кишечника і запобігти можливість запорів. Головними складовими раціону повинні бути овочі та фрукти, багаті клітковиною, нежирне м’ясо і супи, достатня кількість рідини.