Чим корисний для здоров’я хрін?

Хрін з давніх часів користується популярністю не тільки в кулінарії, але і в медицині. Вплив хрону на організм дуже великий. У ньому міститься велика кількість ароматичних речовин, ефірних масел, горечей і вітамінів, завдяки чому він впливає практично на всі органи і системи організму.

Хрін, як і гірчиця, досить часто використовується як гостра приправа. Корінь рослини має різкий і гострий запах, на смак він спочатку солодкуватий, а потім пекучий. За смакові якості, а також лікувальні та корисні властивості хрін шанувався людьми з давніх пір.

Профілактика і лікування

Наші предки вживали його для профілактики і лікування багатьох захворювань, додавали в маринади, соління і гострі соуси. Навесні, насичений вітамінами і мінералами хрін допомагав уникнути авітамінозу, так само його вживали як зовнішній засіб — замість гірчичників, а також як відбілювач для шкіри, засіб, який загоює рани і знезаражує.

Користь хрону так само і в тому, що він здатний викликати апетит і піднімати тонус, активізуючи життєву силу і енергію.

Найбільшу користь приносять ефірні олії, що містяться в хроні. Все пояснюється тим, що ці масла мають антисептичні властивості. Крім того, завдяки наявності фітонцидів у хріну є здатність надавати протидії бактеріям. Хрін виділяє леткі речовини, які є природними рослинними антибіотиками, здатними добре справлятися з багатьма шкідливими мікробами. Завдяки цим властивостям хрін можна застосовувати як засіб, що охороняє від різних хвороб інфекційного характеру. Не дарма хрін використовується при лікуванні респіраторних захворювань.

Хрін багатий на вітаміни С, РР і групи В. Доведено, що вміст вітаміну С в хроні вище, ніж у лимонах. Також хрін є джерелом таких потрібних людині мікроелементів як сірка, натрій, калій, фосфор, залізо і багато інших. Є в ньому і смолисті речовини, клітковина, а також вуглеводи, азотисті речовини, деяка кількість жирів, цукру і крохмалю. У листі хрону також міститься каротин.

Хрін відомий тим, що сильно збуджує апетит і впливає на рецептори травної системи, стимулюючи вироблення шлункового соку.

Однак потрібно пам’ятати, що і як і будь-яка приправа, хрін корисний в міру. У великих кількостях хрін може принести шкоду травному тракту. Справа в тому, що хрін може збільшувати кислотність шлунка і посилювати прояви гастриту і виразкової хвороби. Не рекомендується хрін і при хворобах нирок, а також протипоказаний вагітним жінкам і годуючим матерям. Крім того, кожна людина повинна знати, що зловживання таким гострим продуктом може викликати збільшення кров’яного тиску і навіть стати причиною кровотечі.

Цікавий факт, про який корисно знати — хрін зберігає свої цілющі властивості тільки протягом тижня. Через цей час хрін стає не більше ніж звичайна пряність до столу.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.