Чим небезпечний забій куприка?

Отримати забій куприка простіше простого. Особливо частішає цей вид травм взимку, коли лід і утоптаний сніг «допомагає» приземлятися на п’яту точку. Однак, отримавши забій куприка, люди рідко звертають на це належну увагу… за що потім розплачуються проблемами зі здоров’ям.

Причиною забиття куприка може бути будь-яка травма, але найбільш часто це трапляється при безпосередньому падінні на попу.

Особливо часто цей вид травми трапляється, як ми вже зазначили, взимку, а також у людей, що активно займаються спортом: ковзани, лижі, сноуборд, скейт та ін.

Як правило, отримання подібної травми відбувається миттєво і якийсь час, поки м’які тканини відходять від удару, біль від забитого місця не відчувається. Але коли природна анестезія проходить, людина може тривалий час відчувати біль, особливо при виконанні побутових завдань, які призводять до натягу шкіри в районі тазу.

Найбільш красномовним симптомом забиття куприка є больовий синдром, який виникає безпосередньо після отримання травми. Через деякий час після отримання травми людина може відчувати дискомфорт, намагаючись лягти або сісти. Але з часом біль в куприку вщухає, що змушує людину заспокоїтися і відкласти візит до лікаря. І дарма, оскільки затихання болю зовсім не говорить про те, що травма пройшла і ніяких наслідків не буде.

Здавалося б така несерйозна травма як забій куприка може викликати серйозні ускладнення і посттравматичні процеси.

Якщо не застосувати належне лікування, то біль від сильного удару куприка може тривати кілька років і навіть може розвинутися хронічний забій куприка.

Наслідки забиття куприка можуть бути самими несприятливими, так як куприк — це крайній відділ хребта, по якому проходить спинний мозок, пов’язаний з головним мозком. Через сильне забиття куприка може відбутися пошкодження спинного мозку, яке відображається на з’єднанні з головним мозком, на судинах і тканинах головного мозку. Це може також призвести і до руйнування шийних хребців.

Забій куприка несе небезпеку і здоров’ю внутрішніх м’яких тканин. У них може порушитися нормальний обмін рідин. Можуть трапитися запальні процеси, а в прямій кишці нерідко зустрічаються загострення перебігу хвороби у вигляді скупчення гною.

Що робити, якщо ви все-таки забили куприк?

Насамперед потрібно прилягти на живіт, щоб від забитою частини тіла відійшла кров. Треба постаратися уникнути різких рухів, так як вони можуть нашкодити.

Краще якомога швидше звернутися до лікаря, тому що тільки він може визначити характер і серйозність отриманої травми і сказати, забій у вас чи перелом.

І все ж сама перша допомога, яку ви можете надати собі при забитті куприка — накласти на хворе місце холодний компрес. Він зменшить приплив крові і знизить набряклість забитої ділянки, а також зніме гематому.

Лікування забиття куприка припускає відмову від активних дій на кілька днів. По можливості потрібно кілька днів відлежатися, причому сидіти не рекомендується.

З мазей для лікування забиття куприка лікарі рекомендують з анестезуючим ефектом, а також ті, що прибирають синці, мазі на основі ромашки, арніки, календули, а також разігріваючі мазі, які покращують кровообіг в місці удару, щоб уникнути появу ущільнень.