Перша допомога при болю в горлі

Горло поряд з носоглоткою є найбільш вразливим місцем організму в холодну пору року. Це важливий форпост на шляху хвороботворних вірусів і мікробів, який подає сигнали про «напад» у вигляді болю в горлі.

Що робити, якщо болить горло, але температури немає?

Часто при болю в горлі при відсутності температури ми особливо не турбуємося і не лікуємося. Однак таке ставлення загрожує ускладненнями, такими як проникнення мікробів в глиб організму, що може спровокувати ангіну, тонзиліт, запалення лімфовузлів на шиї та ін.

Стан, коли болить горло, але немає температури, лікарі називають фарингітом. Це найбільш поширене захворювання глотки людини. Найчастіше такий біль у горлі можна лікувати в домашніх умовах. Лікування передбачає тепле пиття, полоскання горла лікувальними розчинами. При подібному болю ні в якому разі не слід приймати антибіотики, особливо без консультації лікаря. Антибіотики не знімуть біль, а от імунітет послаблять, а це створить умови для обширного поширення бактерій і вірусів.

Народна медицина рекомендує лікування болю в горлі прополісом. Ледве відчувши першіння в горлі, можна спробувати наступний засіб. Додайте кілька крапель спиртової настоянки прополісу в чайну ложку топленого або оливкового масла і повільно розсмоктуйте. Така процедура, проведена кілька разів на день, усуне небезпеку подальшого розвитку захворювання.

Якщо біль у горлі не проходить, можна приготувати наступний засіб: листя евкаліпта, шавлії, календули, розмарину, лаванди візьміть в різних частинах і 2 ст. ложки цієї суміші залийте склянкою олії ги, півгодини тримайте на водяній бані. Процідіть і відіжміть. Кожні 15 хвилин розсмоктуйте горошинку масляного екстракту.

Можна приготувати розчин для полоскань — півсклянки бурякового соку з 1 ст. л оцту (8–10 разів на добу). Корисний розчин з рівних частин лимонного соку та меду, трав’яний розчин, йодної-сольовий, можна розчинити у склянці води 2 таблетки фурациліну.

Як правильно полоскати горло?

Виконуючи полоскання, стежте, щоб розчин був теплим (не гарячим) і не потрапляв з глотки у вуха. Для цього візьміть невелику кількість розчину, сильно закиньте голову назад і полощіть.

Лікувальний ефект посилить чергування різних полоскань.

Якщо біль у горлі відчувається при ковтанні або не проходить протягом двох днів, то необхідно негайно звернутися до лікаря — це може бути початком ангіни. Але якщо за певних обставин звернутися до лікаря немає можливості, то треба забезпечити собі тепле і рясне пиття.