Що, як проковтнути жуйку?

З дитинства нам кажуть, що ковтати жуйку не можна. Але з кожним з нас хоча б раз таке траплялося. Проковтнувши, ми прислухалися до власних відчуттів, але, як правило, все обходилося. Але насправді наслідки можуть бути.

Медики попереджають, що наслідки проковтнутої жуйки можуть вилитися, по-перше, в харчове отруєння, по-друге, в запор або діарею. Крім того, якщо жуйка не дуже гарної якості, то можуть спостерігатися алергічні реакції. Швидше за все, не уникнути проблем зі здоров’ям тим, хто проковтне кілька жуйок одночасно. Особливо небезпечно це для дітей: вони приймають жуйки за цукерки і проковтують, потім в прямій кишці збирається цілий клубок непереварених гумок, викликаючи сильний запор.

Проте нещодавно медики спростували міф про те, що проковтнута жуйка небезпечна для здоров’я. Як вони це пояснюють?

Жуйку виготовляють з жувальної основи, підсолоджувачів і ароматизатори. І дійсно, основа жуйки важко перетравлюється, тому що в її склад входить суміш еластомерів, смол, жирів, емульгаторів і воску. Але наш організм може впоратися з погано переварюваними продуктами іншими способами.

Коли жувальна гумка потрапляє в рот, організм відразу намагається переварити її. Спочатку він виділяє слину, а потім шлунковий сік разом з мускулатурою шлунка проштовхують її по травному тракту. Оболонка і підсолоджувачі швидко розщеплюються, а ось основа — ні, хоча і втрачає свої «клейкі» властивості . Це допомагає жуйці безперешкодно вийти з організму через 1–2 дні після її проковтування.

Але такі докази не означають, що ковтати жувальні гумки можна, краще, все-таки, цього не робити. Як ніяк, жуйка — це хімія, в ній багато компонентів, вплив яких на організм ще до кінця не вивчено. Якщо ж жуйка випадково проковтнула, потрібно зробити все, щоб вона швидше покинула організм. Для цього потрібно пити багато рідини і їсти овочі, тому що клітковина активізує травлення . Ідеально — викликати блювоту, грудочка вийде і вже точно не нашкодить організму.

До речі, варто пам’ятати про те, що жуйка, навіть якщо її не ковтати, не корисна для організму взагалі, особливо для дітей. Але якщо ви все-таки вирішили побалувати себе жуванням, то пам’ятайте: не можна жувати жуйку на голодний шлунок і довго — як стала позбавленою смаку, так і викидайте.

Але якщо знати міру, то жуйка відразу після їжі навіть допоможе травленню, сприяючи виробленню шлункового соку і очищаючи ротову порожнину. Хоча до білосніжного блиску, як це обіцяє реклама, вона ваші зуби не доведе. У цьому більше допоможе яблуко.