7 видів продуктів, що викликають ожиріння

Людям із зайвою вагою досить важко дотримуватися плану харчування. Особливо прикро, коли в один прекрасний момент виявляється, що виснажливе монотонне харчування перестало давати потрібний ефект, і кілограми повертаються назад. Це може навіть стати причиною того, що людина психологічно ламається і знову починає хаотично харчуватися.

А щоб припинити збільшення у вазі, досить прибрати зі свого раціону кілька видів продуктів, замінивши їх на менш шкідливі.

Є кілька видів продуктів, які об’єднує високий вміст жирів. Якщо людина перестане їх вживати, то вага перестане збільшуватися. Але це не означає, що треба назавжди розлучитися з ними, адже, як відомо, всілякі заборони тільки заважають боротися із зайвою вагою. Просто по можливості треба намагатися уникати ці продукти або замінити їх на менш шкідливі.

1. Всі види масел, в тому числі і рослинне

Багато людей з ожирінням розуміють, що масло — головне джерело жиру. При цьому вони допускають поширену помилку – вважають, що рослинне масло нешкідливе для них.

Насправді абсолютно будь-яке масло містить в собі майже 100% жирів. І неважливо, що ці жири рослинного походження, шкода від них така ж, як і від тваринних.

2. Маргарини і майонези

Жирність цих продуктів складає 60–75%. Крім того, маргарини проходять спеціальну хімічну обробку для тривалого зберігання, що ще більше збільшує шкоду для організму.

Майонез ж взагалі важко назвати продуктом харчування. Жирність майонезу становить 70%, хоча недавно стали з’являтися і «легкіе» види з 40–45%. Але і це дуже багато.

Зауважимо, що маргарин і майонез взагалі краще не вживати в їжу не тільки через жирність, а й для збереження безпеки всього організму.

Звичайно, тим , хто любить майонез, спочатку важко буде відмовитися від нього. Проте можна знайти заміну в підсоленій сметані, йогурті, гірчиці.

3. Тверді і плавлені сири

Сир — один з найулюбленіших нами продуктів. Як від нього можна відмовитися? Але сучасні сири, особливо імпортного виробництва, мають жирність близько 45–50%. Чи це не причина відмовитися від сиру?

Сир можна замінити підсоленим нежирним сиром або бринзою. У них і смак хороший і жирність низька.

4. М’ясо

Жирність свинини, як звичайної, так і пісної, перевищує 30%, а яловичини — 25–30%. Часте вживання такого м’яса обов’язково «відкладеться» на вашому тілі. Однак без білка організм теж не може прожити, інакше виникнуть головні болі, з’явиться швидка стомлюваність і млявість. М’ясо можна замінити рибою, особливо морської, а для приготування супів і закусок краще використовувати пісне м’ясо яловичини.

5. Ковбаси, сосиски, сардельки

Якщо хоч раз побачити з чого виготовляють ці продукти, то назавжди зникає бажання їх їсти. Ніякої користі організму вони не приносять, а шкоди — хоч відбавляй.

Але чи вважаємо ми сардельки і сосиски жирними? Адже жиру в них не видно! Насправді вміст у них жиру коливається в межах 25–30%.

Тому краще відмовитися від запашних ковбасних виробів і замінити їх все тієї ж рибою, благо, що страв з неї можна приготувати безліч.

6. Шоколад, морозиво, креми

Ласунів ця звістку може шокувати. Проте всі ці смаколики можна замінити на маложирні солодощі — мармелад, пастилу, зефір, варення. Пам’ятайте, що жирність в шоколаді наближається до 50%.

Що стосується вершкового морозива, то його можна замінити дієтичним.

7. Молочні продукти

Багато молочних продуктів містять високий відсоток жирності. Так, в сметані він може становити 25–40%. Але сучасні технології пропонують нам їх маложирні аналоги, тому замінити при бажанні їх можна без проблем.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.