Про що говорить плач немовляти?

Після народження малюка в будинку найбільш частим звуком стає його плач. Плач — це найпотужніший засіб, який є у немовляти для залучення уваги і повідомлення, що з ним не все гаразд. Про що може свідчити плач немовляти?

Грудні діти не можуть сказати, що їх турбує, а тому про свої потреби сповіщають плачем. Розібратися в причині плачу немовляти нелегко. Але новоявленим батькам треба проявити здогадку і кмітливість у цій справі, тим більше що плач має відтінки.

1. Голод — найбільш часта причина плачу немовляти від народження до 3 місяців.

Відрізнити «голодний» плач від інших видів плачу досить просто. Дитина починає плакати через певний час після годування, ротом вона робить смоктальні рухи, простягає ручки і «ловить груди». При цьому плач гучний і вимогливий. У перші місяці дитина хоче їсти часто, тому голодний плач — досить часте явище.

У цьому випадку треба погодувати малюка, і якщо плач викликаний голодом, він заспокоїться. Краще відмовитися від годування по годинах і годувати малюка на його вимогу в будь-який час доби.

2. Кишкові коліки

2. Кишкові коліки — друга з розповсюдженних причина плачу немовляти. Найчастіше їх викликають гази, що накопичуються в кишечнику малюка і тиснуть на стінку кишечника, викликаючи біль.

Плач при цьому носить переривчастий характер. Малюк може пронизливо кричати, а потім заспокоюється на час. Коли дитина плаче вона підтягує ніжки і хмуриться. Годування не заспокоює малюка і після нього він відразу починає плакати.

Найчастіше біль у животі турбує малюка від попадання повітря при годуванні. Треба навчитися правильно прикладати дитину до грудей. Вона повинна захоплювати не тільки сосок, але і ареолу соска. Під час смоктання не повинно бути чутно чмокаючі звукі. Коли дитина поїла, її необхідно носити «стовпчиком» протягом 15–20 хвилин, щоб відійшло повітря, яке потрапило всередину.

3. Малюкові жарко або холодно.

Терморегуляція новонароджених ще не встановлена, а тому вони швидко перегріваються або переохолоджуватися. Щоб повідомити про свої некомфортні відчуття, вони використовують єдиний доступний їм спосіб — плач.

Коли дитині жарко, вона починає хникати, червоніти, кидається по ліжечку, вивільняє ручки і ніжки, на її шкірі з’являються червоні плями і пітничка. Якщо малюк замерз, то його плач спочатку раптовий і пронизливий, потім переходить в хникання. При цьому ручки і ніжки на дотик холодні, може приєднатися гикавка.

4. Біль

4. Біль також може стати причиною плачу. Особливо часто при стоматиті (молочниці) і отиті (запаленні вуха).

Якщо в роті малюка спостерігаються білі плівки — молочниця, йому боляче смоктати. Біль у вусі також заважає ковтати і найчастіше дає про себе знати вночі. Крім того, причиною плачу може бути закладений ніс і біль в горлі.

При кожному з цих ознак необхідна консультація лікаря-педіатра.

5. Мокрий одяг, попрілості.

Мокрий одяг дратує ніжну шкіру малюка, викликає почервоніння, а потім з’являються попрілості і саднячі ранки.

У цьому випадку плач буде пхикаючим і постійним. Малюк плаче не голосно, розмахує ніжками і не заспокоюється навіть якщо його взяти на руки або погодувати.

Насамперед, треба переодягнути дитину, очистити запалену шкіру і змастити дитячим кремом.

Як бачите, плач грудничка має багато значень, але з часом мама набереться досвіду і навчитися по відтінках плачу дізнатися, в чому його причина і вчасно прийти на допомогу.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.