Чому важливо стежити за артеріальним тиском під час вагітності?

Життя сучасної вагітної жінки далеке від ідеалу: хаос мегаполісу, кілька годин в день за кермом, кар’єра і хранителька домашнього вогнища. Все це часто суміщає майбутня мама в наші дні. На жаль, поняття «темп життя» і «стрес» йдуть в ногу. Одним з найбільш частих проявів стресу у вагітних є скачки артеріального тиску.

Вагітність кожна жінка переживає по-різному, але зі стрибками тиску знайома майже кожна. Цей аспект особливо важливо контролювати, так як тиск впливає на розвиток дитини.

У перші місяці вагітності гормональна перебудова сприяє зниженню артеріального тиску, викликаючи гіпотонію. Це призводить до того, що майбутня мама відчуває запаморочення, слабкість, сонливість, апатію. Посилення гіпотонії може посилюватися на тлі раннього токсикозу, і це може бути небезпечним. Справа в тому, що при зниженому тиску порушується кровообіг в плаценті і виникає плацентарна недостатність. У таких умовах маляті доводиться несолодко: він відчуває нестачу поживних речовин і кисню, через що може голодувати і задихатися.

Знижений тиск і токсикоз посилюються разом з почуттям голоду. І навіть якщо вагітна відчуває нудоту, треба їсти часто і потроху, вибираючи ті продукти, які не викликають неприємні відчуття. Найчастіше це кислі фрукти, соки і крекери. Майбутня мама повинна більше часу проводити на свіжому повітрі, не засиджуватися в задушливих приміщеннях. Якщо дотримуватися правильний режим харчування, багато гуляти і приймати полівітаміни, то токсикоз і низький тиск будуть не так сильно відчуватися.

Також як і знижений, під час вагітності небезпечний і високий тиск (гіпертонія). Підвищений тиск може призвести до інфарктів і відшарування плаценти як судинного органу, а це вкрай непередбачуване ускладнення, причому часто раптове. Провісниками такого явища вважаються помітна надбавка у вазі і набряки.

При підвищеному тиску відчувається шум у вухах, важкість у ногах, головні болі, можуть навіть з’явитися кровотечі з носа. Високий артеріальний тиск при вагітності вимагає своєчасного звернення жінки в жіночу консультацію. Однак у період вагітності організм жінки зазнає значних змін, і якщо тиск збільшується незначно, то це нормально, особливо на пізніх термінах.

Як стабілізувати артеріальний тиск при вагітності?

Низький тиск

  • У раціон харчування включите різноманітні овочі, ягоди і фрукти.
  • Допоможуть трохи підвищити тиск лимон, чорна смородина, обліпиха, шипшина, яловича печінка, морква, яйця, вершкове масло, осетрова ікра, настій шипшини і міцний зелений чай.
  • Частіше провітрюйте приміщення, приймайте контрастний і прохолодний душ, виключіть гарячі ванни.
  • Нескладна гімнастика і хороший відпочинок — запорука здоров’я малюка і мами.
  • Якщо натиснути кілька разів на особливі точки на тілі, то можна підвищити тиск: борозна між носом і верхньою губою, біля кореня нігтя на мізинці, між нижньою губою і підборіддям, біля кореня нігтя вказівного пальця.

Високий тиск

  • Виключіть з денного раціону каву, міцний чай, шоколад і продукти, що підвищують тиск. Корисний свіжий сік з буряка і бурякові салати.
  • Чи допоможе при підвищеному тиску і натискання великим пальцем на точку в потиличній ямці раз 10. Таку маніпуляцію можна повторювати 2–3 рази на день.
  • Добре знижує тиск журавлинний морс або гарбузовий відвар з крапелькою меду.