Сіль при вагітності: корисно чи шкідливо?

Лікарі кажуть, що харчування при вагітності — це ціла наука. Раціон майбутніх мам повинен бути різноманітним і включати різні важливі мінерали, без яких неможливий повноцінний розвиток плоду. До їх числа відноситься і сіль.

Існує думка, що вагітним не можна їсти сіль. При цьому сіль — це не просто кухонна сіль, а й життєво важливі мінерали, які треба вживати.

Був час, коли лікарі радили вагітним обмежити споживання солі або навіть повністю виключити її з раціону. Це пояснювалося можливими набряками, якими часто супроводжується вагітність. А так як сіль має властивість затримки рідини в організмі, що вважалося, що відмова від неї вирішить проблему. Ця теорія була б ідеальною, якби не один серйозний недолік: справа в тому, що набряк — це не причина, а наслідок захворювання.

Насправді виявилося, що суворе обмеження солі під час вагітності може тільки посилити набряки. Якщо організм жінки не отримує достатньої кількості солі, то він намагатиметься зберігати свої резерви натрію і води, посилюючи набряк.

У 2011 році вчені з ряду країн Європи провели дослідження, яке показало, що нестача солі робить негативний вплив на розвиток бруньок у плода у внутрішньоутробному періоді. І як наслідок, це може спровокувати високий кров’яний тиск в наступні роки життя майбутньої людини.

Все це говорить про те, що під час вагітності споживання солі має залишатися нормальним і не варто доводити його до крайнощів. Шкідливий як недолік солі, так і її надмірне споживання. Недолік солі, зокрема може призвести до високого артеріального тиску, послаблює кровообіг і підвищує шанси серцевого нападу. Також нове дослідження показало, що надмірне споживання солі може привести до збільшення кісткової маси і погіршити функціонування легенів при деяких видах астми.

Вибираючи сіль для приготування страв, віддавайте перевагу йодованій натуральній морській солі.

Бувають ситуації, коли при вагітності необхідно істотно зменшити кількість вживаної солі. Це рекомендується зробити при підвищеному артеріальному тиску, токсикозі, захворюваннях нирок і печінки, при наявності в другій половині вагітності ускладнень. Але якщо вагітність протікає нормально, і жінка досить добре себе почуває, то не варто змінювати кількість вживаної солі, але при цьому регулярно здавати аналіз крові та сечі.