Вагітність і стрес — поняття несумісні

Вагітність — важливий період в житті будь-якої жінки, коли весь її організм працює на те, щоб виносити здорового малюка. На жаль, життя жінки в сучасних умовах не позбавлена ​​стресових ситуацій, які негативно позначаються на психічному стані майбутньої дитини.

Зарубіжні медики зробили висновок, згідно з яким стрес під час вагітності є головною причиною депресій у дитини.

Кожна майбутня мама в період вагітності прагне до спокою і гармонії з собою. Але буває, що зберегти спокій вкрай складно за певних обставин.

Як показало спільне дослідження німецьких і російських вчених, діти жінки, яка постійно відчуває стрес в період вагітності, виявляються в «групі ризика» людей, схильних до депресій. Головною причиною цього є порушення сну дитини в утробі матері, яка постійно відчуває хвилювання і тривогу.

Крім того, вчені підкреслюють, що емоційний стрес матері негативно відбивається на вагітності та пологах. У результаті розвивається внутрішньоутробна гіпоксія, порушення плацентарного кровопостачання, аномалія пологових сил і перебігу пологів.

До того ж, фахівці прийшли до висновку, що організм дівчаток більш різноманітно відповідає на стрес матері при вагітності, ніж у хлопчиків. Що ж до відхилень у розвитку через пережиті стреси матері під час вагітності, то в кількісному вираженні вони більше проявляються у хлопчиків.

Чим же конкретно загрожує стрес під час вагітності майбутньому малюкові?

Найбільше хвилювань у жінки викликають переживання через відносини з чоловіком, часто зумовлені конфліктами, часто це призводить до емоційної незадоволеності і відсутності рефлекторного крику новонародженого, що може розцінюватися як наявність емоційної чи психогенної загальмованості. У дівчаток же подібні переживання матері часто сприяють загрозі викидня.

Вагітність, яка супроводжувалася сильними стресами, з більшою ймовірністю може закінчитися народженням дитини, що страждає аутизмом. Спостереження з цього питання провели американські вчені. Виявилося, що «сила» стресу, якому піддавалися 188 жінок, які народили дітей-аутистів, майже в два рази перевершує такі ж показники у жінок, які народили здорових дітей.

Серед сильних стресів медики виділяють, перш за все, важкі втрати, втрату роботи, переїзди на нове місце проживання. Особливо небезпечні важкі стреси в період з 24 по 28 тиждень вагітності, коли емоційний стан матері сильно впливає на формування головного мозку майбутньої дитини.

Результати досліджень показують, що аутизм пояснюється не тільки генетичної природою, як було прийнято вважати, а й обумовлений чинниками навколишнього середовища.

Все це говорить про те, що емоційний стан матері має величезне значення для нормального протікання вагітності, а потім пологів, а потім і здоров’я дитини.

Вчені Університету Берліна також показали своїми дослідженнями, що будь-які стресові чинники значно збільшують вірогідність викидня. Причиною цьому є зміна гормонального статусу організму під час стресу, що викликає порушення плацентарного кровообігу. Жінки, у яких вагітність закінчилася викиднем, дуже часто піддавалися стресам.

У зв’язку з усім вище викладеним, хочеться звернутися до чоловіків. Чоловіки, бережіть своїх жінок, особливо в період, коли вони носять вашу майбутню дитину!

Повідомляємо, що у нашому Центрі Сімейної Медицини ведеться облік вагітних жінок. Звертайтеся до нас для отримання професійного медичного супроводу та індивідуального догляду під час вагітності.

Наша Команда Готова:

  • Забезпечити компетентну медичну допомогу.
  • Вести облік та надавати персоналізовані поради.
  • Стежити за здоров’ям вагітних на кожному етапі.