Як і чим годувати дитину при підвищеному ацетоні?

Ацетономічний синдром став все частіше зустрічатися у маленьких дітей. До цих пір не встановлені якісь конкретні причини підвищення рівня ацетону, але найбільш вірогідними лікарі вважають інфекційні захворювання, неправильне харчування, нервову збудливість. У цей непростий період для всієї родини, коли дитині хочеться якомога швидше допомогти, батьків особливо цікавить питання — чим годувати хворого?

Симптоми

Якщо ви помітили у дитини такі симптоми як блювота, пронос, підвищення температури тіла, млявість або, навпаки, надмірна активність, характерний запах ацетону з рота, а також тіла, це вже привід бігти в аптеку за експрес-тестом на ацетон.

Якщо ви встановили, що рівень ацетону в організмі дитини підвищився, необхідно викликати лікаря, а також пам’ятати, що процес відновлення на 100% залежить від дієти.

Лікування

Насамперед, не змушуйте дитину їсти. Але і голодною кілька днів поспіль теж її не залишайте. Через деякий час після блювоти запропонуйте малюкові поїсти (1–2 ложки), причому робити треба це 5–6 разів на день.

Головне лікування при ацетономічному синдромі — рясне пиття. Особливо в перші дні хвороби дитина повинна пити через кожні двадцять хвилин. Якщо цю умову виконувати, то організм швидко піде на поправку.

Серед пиття на першому місці мають стояти лужні мінеральні води такі як Боржомі, Поляна Квасова, Моршинська, Трускавецька, але з них попередньо треба випустити газ. Щоб зменшити нудоту, можна додати у воду кілька крапель лимонного або апельсинового соку.

Велике значення має і вибір їжі, яку ви пропонуєте малюкові. Це повинна бути тільки свіжоприготована і максимально корисна їжа. Необхідно повністю виключити з раціону смажене, гостре і жирне.

Перші дні при виявленні ацетону дієта повинна бути максимально суворою. Після блювоти через деякий час можна запропонувати пару сухариків. У першу добу цього буде достатньо.

На другий день раціон можна поповнити печеними яблуками і рисовим відваром. У третій день до сухариків і рисового відвару можна додати трохи перетертої рисової каші, звареної на воді. На четвертий день раціон можна урізноманітнити овочевим супом і галетним печивом.

Вже після п’ятого дня хвороби раціон малюка можна поступово розширювати. Якщо загальний стан дитини благополучний, можна потроху додавати кисломолочні продукти, овочеві пюре, каші (гречану, вівсяну, пшеничну), нежирну рибу.

Продукти, що треба виключити з раціону

Навіть якщо вам здається, що дитина вже повністю видужала ще деякий час необхідно дотримуватися дієти. Поки йде період остаточного відновлення, слід повністю виключити такі продукти:

  • жирне м’ясо, риба, молоко;
  • копченості будь-якого виду;
  • солодощі та солодкі газовані напої;
  • гостре і смажене;
  • ненатуральні продукти (чіпси, сухарики з приправами і т.п.).

Якщо напади підвищеного ацетону у вашого малюка стають частими, терміново перегляньте раціон і режим харчування. Діти, які правильно харчуються, практично не страждають ацетономічним синдромом.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.