Як не впасти в старечий маразм?

Поняття «старечий мараз » лякаюче звучить не тільки для літніх людей, а й людей середнього віку. І неспроста, адже перші дзвіночки дзвенять у багатьох ще до сорока років. Але вчені стверджують, що є можливість уникнути в майбутньому недоумства, якщо подбати про це змолоду.

Найпоширенішою причиною старечого недоумства є хвороба Альцгеймера. У світі налічується близько 26 млн. чоловік з діагнозом «деменіція» — старечого недоумства.

Сучасні лікарі єдині в думці, що хвороба Альцгеймера — це не частина нормального старіння, а ознака патологічних змін в головному мозку, які з часом тільки прогресують. Саме з цієї причини фахівці закликають звертати увагу на літніх членів родини, а за наявності таких поведінкових симптомів як неохайність, забудькуватість, безініціативність, часті напади поганого настрою і байдужість до зовнішнього світу, відразу звертатися за медичною допомогою.

Якщо хворого вчасно привести до геронтопсіхіатора, то лікування може призупинити розвиток захворювання і затримати посилювання порушень пам’яті.

Симптоми наближення маразму

Самий головний симптом хвороби Альцгеймера — це саме втрата пам’яті, а не забудькуватість і неуважність, притаманна багатьом. Відрізнити одне від іншого можна просто. Наприклад , якщо людина не може знайти ключі — це просто неуважність, але якщо вона не знає, що з цими ключами треба робити — це вже порушення пам’яті.

Ще один симптом — підсилення рис характеру. Надовіра перетворюється на підозрілість, ощадливість — у скупість, наполегливість — в упертість і т.д. Разом з цим порушуються і процеси мислення — здатність до адекватного аналізу ситуації, узагальнення, абстрагування і інші логічні операції.

Людина в маразмі починає проявляти «погіршення характеру» — вона стає прискіпливою, сварливою, злобною, проявляє шаблонність поглядів, висловлювань, суджень. Поступово наростає погіршення пам’яті. Вона може заблукати в добре знайомій місцевості. На останній стадії доходить до того, що людина перестає впізнавати себе в дзеркалі.

Профілактика старечого недоумства

Найкраща рекомендація щодо профілактики хвороби Альцгеймера — це здоровий спосіб життя, правильне харчування, спорт і відсутність стресів.

Крім того, ми вже не раз писали, що активувати роботу клітин мозку можна регулярними тренуваннями пам’яті.

Ось ще кілька рекомендацій, виконання яких дозволить до кінця життя залишатися при здоровому розумі:

  • замініть ранкову каву на зелений чай — він розширює кровоносні судини мозку і зміцнює їх стінки,
  • встановіть нормальний режим сну — саме він повертає здатність мозку мислити,
  • фізичні вправи і прогулянки на свіжому повітрі поліпшують кровопостачання мозку,
  • мінімізуйте у своєму раціоні м’ясні та молочні продукти, а також солодощі. А що потрібно їсти щодня, так це рибу, оскільки в ній міститься Омега-3, що запобігає дегенерації нервових клітин,
  • тренуйте пам’ять — розв’язуйте кросворди, багато читайте, вчіть напам’ять вірші, вивчайте іноземні мови,
  • не приймайте все близько до серця, уникайте сильних хвилювань, і не звинувачуйте себе за забудькуватість.

Крім усього перерахованого, можна взяти до уваги нещодавнє відкриття німецьких учених, які встановили, що своєчасний прийом вітаміну С і бета-каротину допоможе уникнути негативних процесів у головному мозку, що виявляються у людини з віком.