Що робити, коли болить зуб мудрості?

Багато хто з нас не може без тремтіння пригадати час, коли прорізувалися зуби мудрості. Ростуть вони довго і приносять чимало мук. Чому болять зуби мудрості і як боротися з цією неприємністю?

Зуб мудрості прорізується повільно, іноді процес затягується на кілька років. Починає він різатися в 18–25 років. Особливо неприємним буває те, що показавшись на поверхні ясен, зуб може знову «сховатися» назад, приносячи при цьому не просто дискомфорт, а в деяких випадках болісний біль.

Причини хворобливого прорізування «вісімки» та їх усунення

Існує ряд причин, по яких прорізування зуба мудрості супроводжується болем. По-перше, на його місці ніколи не було молочного зуба, і ясна не підготовлені. По-друге, зуб починає рости вже в зрілому віці і до моменту прорізування кістки щелепи вже сформовані. Тому зубу мудрості доводиться через силу пробивати собі дорогу, а це тягне за собою запалення тканин, що оточують зуб. Все це може відбуватися на тлі температури тіла і болю, коли навіть рот важко відкрити. При утрудненому прорізуванні пацієнти нерідко скаржаться на біль у горлі і вусі.

Коли зростає зуб мудрості, на яснах з’являється бугор, який називають «капюшоном». При вживанні твердої їжі ясна травмується і під «капюшон» потрапляють залишки їжі, що викликає розмноження бактерій, а в результаті запалення. Внаслідок цього з’являється почервоніння ясен, сильний біль, часто підвищується температура і болить голова.

Головне, що треба запам’ятати в даній ситуації — гріти хворе місце не можна! Так можна тільки спровокувати розмноження бактерій. Якщо немає можливості відразу відвідати стоматолога, треба прийняти знеболююче, прополоскати рот холодним розчином соди і солі, не лягати на бік виникнення болю, щоб уникнути збільшення набряку.

В даному випадку лікування полягає в розтині «капюшона», промиванні і призначенні протизапальних засобів.

Зуб мудрості може викликати біль, якщо він вибрав неправильний напрямок росту. Він може рости у бік щоки або йому елементарно може не вистачати місця на щелепі, і він чинить тиск на сусідні зуби. У цьому випадку лікування передбачає видалення зуба.

Ще однією причиною болю може бути що утворюється під зубом мудрості кіста. Він з’являється внаслідок повільного зростання зуба. При зростанні кісти накопичується рідина, яка роз’їдає стінки зуба, куди потрапляє інфекція, що викликає болісну біль. У такому випадку вихід один — видалення.

Часта причина болю зуба мудрості — карієс. Якщо захворювання не запущене, то зуб піддається лікуванню, і такий зуб краще залишити.

Після видалення зуба мудрості краще не полоскати хворе місце, так як загоєння в цьому випадку має свої особливості. Слід прислухатися до рекомендацій стоматолога, і тоді ви вже скоро забудете про цей неприємний період.

Якщо ви відчуваєте біль або дискомфорт в зубі мудрості, ми готові вам допомогти. Записуйтеся на консультацію до нашого досвідченого стоматолога – Григоренко О.К., який проведе обстеження та розробить план лікування для вашого комфорту.