Якщо обертом голова…

Відчуття запаморочення знайоме кожному з нас. І нічого страшного в цьому немає, якщо немає наявності симптомів інших захворювань.

Як правило, відчуття руху власного тіла в просторі або навколишніх предметів щодо свого тіла — нешкідливо. Але буває, що головокружіння супроводжується блювотою, нудотою, слабкістю, а тому стан вимагає особливої ​​уваги. Фактори ризику залежать від конкретного випадку.

Запаморочення є симптомом багатьох захворювань і результатом найрізноманітніших хвороб — від ураження органів вестибулярного апарату внутрішнього вуха до розладу нерва, що зв’язує внутрішнє вухо з головним мозком, або при проблемах в тих областях мозку, які відповідальні за рівновагу.

Почуття запаморочення найчастіше виникає несподівано і може тривати від кількох секунд до кількох днів. Іноді такий стан переноситься досить болісно, ​​в окремих випадках навіть позбавляючи людину можливості ходити або навіть утримувати рівновагу.

Причини запаморочення

Однією з найпоширеніших причин запаморочення є артрит шийного відділу хребта, який найчастіше вражає людей похилого віку. У цьому випадку запаморочення починається слідом за нахилом або поворотом голови, коли здавлюються кровоносні судини, що живлять ділянки головного мозку, відповідальні за рівновагу.

Наступна поширена причина — інфекційне ураження вестибулярного апарату. Часто таке захворювання є наслідком вірусних інфекцій респіраторного характеру (звичайна застуда або грип, рідше – бактеріальна інфекція середнього вуха).

Також запаморочення може супроводжувати захворювання внутрішнього вуха, хвороба Меньєра, в поєднанні з втратою слуху і шуму в одному або обох вухах. Люди, схильні до мігрені, часто страждають запамороченням.

Запаморочення може бути одним з побічних ефектів внаслідок прийому деяких антибіотиків, в результаті зловживання алкоголем або як симптом харчового отруєння, теплового удару.

Природним симптомом запаморочення стає при травмі голови, розсіяному склерозі, інсульті, пухлині нерва, що з’єднує внутрішнє вухо з головним мозком. Часто запаморочення виникає у людей з перепадами артеріального тиску.

Тимчасове запаморочення спостерігається при різкому підвищенні вмісту рівня адреналіну в крові, це викликає спазм судин і в головний мозок надходить менша кількість крові. До речі, адреналін у нас часто підвищується при дуже приємних і хвилюючих моментах життя, наприклад, після визнання в любові або отримання звістки про великий виграш. Як кажуть, «кругом голова».

Що робити, якщо крутиться голова?

Якщо відчуття запаморочення не проходять тривалий час, а разом з ним в наявності інші симптоми, необхідна негайна консультація лікаря. Він направить на обстеження і залежно від його результатів призначить лікування. Але поки ви не дісталися до лікаря, уникайте різких рухів і не зловживайте алкоголем.