Як підвищити витривалість організму?

Чи бувало таке, що вам доводилося відчувати втому вже з початку робочого дня? І навіть нетривала прогулянка викликала безсилля, не кажучи вже про фізичні навантаження. А причина такого стану в низькій витривалості, яка робить наш організм вразливим, не залишаючи сил для занять улюбленою справою. Чи можна підвищити витривалість?

Витривалість — здатність тривалий час виконувати фізичну роботу з великими витратами енергії. Однак це не вроджена здатність, її можна розвинути з роками за допомогою тренувань і зусиль. Тому, якщо ви відчуваєте, що ваша витривалість залишає бажати кращого, не падайте духом, а краще спробуйте натренувати її. Причому підвищити витривалість цілком реально, якщо займатися цим регулярно, приділити достатню кількість часу і сил.

Спортивні навантаження

Головним способом підвищити витривалість є регулярні спортивні навантаження. Якщо в спортивному залі вже відразу після розминки ви відчули, що ваші сили вичерпалися, м’язи тремтять, дихання збивається, значить, ваша витривалість вимагає невідкладихї тренування. Проте кожного разу, відчувши найменшу втому, ви будете зупинятися, щоб перепочити, то ніколи не досягнете бажаного результату. Займатися потрібно регулярно, а от чим конкретно, ви повинні визначитися самостійно. Але якщо навантаження буде слабким, то ніякої витривалості ви не придбаєте. Однак і перевантажувати свій організм теж не треба — краще вибрати помірне навантаження і поступово збільшувати її.

Величезне значення в процесі підвищення витривалості має емоційний настрій і бажання зробити себе краще. Якщо людина вірить у свої сили, то навіть найважче завдання буде їй по плечу. Важливе значення тут має підтримка тренера. Якщо він буде постійно хвалити вас, заряджати позитивом, то це стане додатковим стимулом. Під час тренувань постарайтеся не думати про проблеми і труднощі, так як емоційна втома може перетворитися на фізичну, і тренування буде марним.

Нашому організму завжди потрібні поживні речовини, а при фізичних навантаженнях ця вимога зростає. Саме тому так важливе правильне харчування для поповнення сил. При цьому потрібно не просто включити в свій раціон корисні продукти, але й грамотно скласти режим харчування. Не менш ніж за годину до тренування обов’язково підкріпіться, краще білковою їжею, так як вона є основним будівельним матеріалом для м’язів. У раціон необхідно включити свіжі фрукти і овочі, рослинні жири та цільнозернові продукти, біле м’ясо і нежирну рибу. Чи варто говорити, що слід відмовитися від фаст-фудів, консервів та напівфабрикатів? Не забувайте про воду, яка є основним джерелом сил і регулятором енергії.

У гонитві за досконалістю і підвищенням витривалості не забувайте про розпорядок дня. Відпочинок такий же важливий для організму, як регулярні навантаження і правильне харчування. Протягом дня дайте своєму тілу і мозку можливість відпочити.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.