Який вплив батька на виховання дочки?

У житті кожної дитини є дві незамінних людини — мама і тато. Кожен з них виконує свою роль у формуванні особистості. Однак, якщо в сім’ї росте дівчинка, батьки повинні ще більш уважно і відповідально підійти до її виховання.

Чим це пояснити?

Напевно, кожна жінка, яка має брата, помічала, що в дитинстві до неї пред’являлося більше вимог. Адже вона повинна вирости не просто красивою, розумною, впевненою в собі жінкою, але, в той же час, залишатися доброю, лагідною і чуйною. При цьому дівчинки більш емоційні, а тому потребують розуміння, часом, більше хлопчиків.

Глибоко помиляються татусі, які думають, що виховання з дівчинки справжньою леді — це завдання матері. Дорогі татусі, не забувайте, що саме ви — той перший чоловік, якого маленька леді повинна підкорити. Якщо матері люблять своїх дітей безоглядно, незалежно від статі, віку, досягнень, то батькам необхідно підживлювати любов, вони хочуть пишатися своєю дитиною. Від того, як у дитинстві будуть складатися відносини батька з донькою, залежить дуже багато, аж до її долі.

З самого раннього віку батько у житті дівчинки — втілення чоловічого ідеалу — найсильніший, самий умілий, найрозумніший, найкращий. Психологи вже давно з’ясували, що дівчатка вибирають майбутнього чоловіка за образом свого батька. Татам не варто думати, що дочка чогось не запам’ятає або не зрозуміє. Для неї все, що робить тато — дуже серйозно. Дівчинка — це майбутня жінка і мати, і батько з самого початку для неї є прикладом допустимих відносин, які закладаються у свідомості як основа розуміння в сім’ї і взаєморозуміння між чоловіком і жінкою.

Кілька корисних порад батькам

Перед тим як за щось критикувати дочку, згадайте, що зараз від вашого обличчя її буде критикувати вся чоловіча половина людства. Будь-яке зауваження, яке ви хочете зробити дочці, повинно звучати максимально коректно, без оцінки її розумових здібностей або людських якостей. Особливо це стосується критики зовнішності: одягу, макіяжу, зачіски. Оцінка батька повинна бути на висоті, але і перехвалювати не варто, щоб дочка не перетворилася на розпещену й примхливу дівчинку, якій важко миритися з оцінкою оточуючих.

Так як тато має великий вплив на доньку, то може вселити їй багато корисного. Наприклад, впевненість в собі. Цим важелем впливу можна і потрібно вміло керувати.

Тато повинен вміти організувати активний відпочинок дочки. Якщо мами виявляють тут обережність, то тато повинен розуміти, що дівчаткам теж потрібна риболовля, подорожі і лижні прогулянки. Це розширить кругозір, навчить цікавитися життям чоловіків і підтримувати їх у починаннях.

Особливий момент — відносини батька до грошей. Якщо він розумно витрачає гроші, в міру ощадливий, але вміє платити за задоволення своїх близьких, то в майбутньому дівчинка постарається знайти чоловіка, схожого на свого батька в плані ставлення до сімейного бюджету.

У будь-яких ситуаціях батько повинен бути стриманим і приймати рішення з холодною головою. Але це не значить, що він повинен відсторонитися від проблеми і висловлювати свою думку на стороні. Часом неоціненною стає вміння дівчинки довіритися саме батькові і почути таку необхідну їй фразу: «Не переживай, ти у мене завжди найкраща!» Слово «найкраща» повинно міцно ввійти в ужиток спілкування батька з дочкою.

Унікальність ролі батька у вихованні дівчинки в тому, що саме він відповідає за ту тонку грань між усвідомленням жіночності дочкою і формуванням у неї деяких чоловічих якостей, таких як сила, відповідальність, впевненість. Тато має стати зразком справжнього чоловіка, того ідеалу, поруч із яким дівчинка зрозуміє, що означає бути жінкою, за яким захочеться слідувати за покликанням серця.