У чому цінність яєчної шкаралупи?

Якщо ви шукаєте вітамінний продукт природного походження, який легко засвоюється організмом, то зверніть увагу на яєчну шкаралупу. У звичайній шкаралупі, яку ми викидаємо, міститься більше корисних властивостей, ніж у цілій упаковці мультивітамінів.

Курячу яєчну шкаралупу застосовують в самих різних цілях: і як вапняну добавку в грунт, і як добавку в корм курям, а деякі навіть білизну з її допомогою вибілюють.

Але найважливіші властивості шкаралупи — лікувальні. Старовинні лікувальні книги містять багато рецептів, які використовують шкаралупу як лікування від різних хвороб.

Всю користь яєчної шкаралупи для організму людини взявся досліджувати угорський доктор Кромпехер. Дослідження проводилися протягом десяти років і більше, а результат дослідження показав, що яєчна шкаралупа є досконалим джерелом кальцію, який легко засвоюється організмом.

Вчені визначили, що шкаралупа на 90% складається з карбонату кальцію (вуглекислий кальцій), який якраз і легко засвоюється. Крім кальцію, шкаралупа багата такими мікроелементами як мідь, фтор, залізо, марганець, молібден, фосфор, сірка, цинк, кремній та ін. — всього 27 елементів! Звичне нам харчування дуже мало містить кремнію і молібдену, які так необхідні для нормального протікання біохімічних реакцій в організмі, а вживання шкаралупи стає дуже доречним в цьому випадку.

За своїм складом людські кістки і зуби близькі до яєчної шкаралупи, крім того, вона надає стимулюючу дію на кровотворну функцію кісткового мозку, що неоціненно в умовах радіаційного ураження.

Регулярний прийом подрібненої яєчної шкаралупи забезпечує терапевтичну активність без будь-яких побічних явищ, без бактеріального зараження. Однак варто запам’ятати, що шкаралупа качиних яєць не придатна для застосування, так як з нею можливе інфікування.

Шкаралупа курячих яєць дуже корисна дітям до року, коли в організмі інтенсивно росте кісткова тканина, що вимагає постійного надходження кальцію. Особливо корисно додавати в дитяче харчування шкаралупу для профілактики рахіту і анемії.

Вживання яєчної шкаралупи

Для профілактики яєчну шкаралупу корисно вживати двічі на рік.

Перед вживанням шкаралупи яйця треба попередньо промити водою з милом і добре прополоскати. Для маленьких дітей треба на 5 хвилин помістити її в киплячу воду. Щоб шкаралупа легше подрібнювалася, з неї краще зняти плівку.

Шкаралупа яєць, зварених круто, менш активна, зате відразу готова до застосування, так як пройшла повну стерилізацію. Дозування залежить від віку — щодня від 1,5 г до 3 г. Розтирати яєчну шкаралупу в порошок краще в ступці, а не в кавомолці, так як препарат при перетиранні в електроприладі втрачає частину активності. Додавати порошок можна на сніданок в кашу або сир.

Яєчна шкаралупа рекомендується для профілактики

  • дітям від 1 до 6 років;
  • підліткам і в юнацькому віці (до 19–20 років);
  • вагітним;
  • дорослим двічі на рік для попередження карієсу зубів, остеопорозу та захворювань хребта;
  • для виведення радіонуклідів, а також для використання в зонах радіоактивного зараження, тому що вона гальмує скупчування в кістковому мозку ядер стронцію-90;
  • у складі дитячого харчування яєчна шкаралупа благотворно впливає при рахіти і анемії, які розвиваються паралельно.
  • Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.