Що робити з чоловічою істерикою?

Чоловіки — сильна стать, тому не плачуть. Скандали, сльози, биття посуду — це прерогатива жінок. Так повелося, що неадекватність жіночої поведінки пояснюється проблемами в особистому житті, нестабільністю гормонального фону. Але чоловіки теж люди і у них теж, буває, «накопичується» і виливається справжнісінькою істерикою.

Як правило, чоловіча істерика — відповідна реакція на дуже сильний стрес. Його реакція може бути надто бурхливою: крики, биття тарілок об стіну, стискання кулаків. Словом, чоловік повністю втрачає контроль над собою, та й виглядає все це моторошно. Тут головне для жінки не розгубитися, не почати ридати у відповідь, щоб не влізти з докорами або розрадами під гарячу руку. Найкраще відійти убік і промовчати. Потім дочекатися, поки він заспокоїться, і тільки потім підійти з ласкавими обіймами. У разі, якщо це доречно у відносинах, хорошим засобом буде і секс.

Насправді чоловіки не люблять говорити про свої скандальні схильності. Чоловікові не вдасться відбутися такою простою причиною як ПМС, тому доведеться пояснювати, чому під час розмови з дружиною він почав кричати чи навіть плакати. Йому самому соромно зізнатися в істериці. Найчастіше чоловіки воліють забути про прояв своїх емоцій, роблячи вигляд, що нічого особливого не сталося. Якщо жінка в даній ситуації ніяк не відреагує, то він остаточно переконається у своїй правоті, що може спровокувати зрив ще не раз. Тому треба навчитися припиняти чоловічі істерики на корені.

Об’єктом чоловічий істерики, як правило, стає саме жінка. А хто ж ще? Адже перед друзями або колегами показати свої слабкості соромно. А що робити, якщо негатив накопичився, і почуття просяться назовні?

Одним з психологічних типів є сентиментальний істерик. Фінальний акорд його п’єси, як правило, закінчується, плачем. Така поведінка, на думку психологів, характерна для чоловіків з жіночою лінією поведінки. Це не означає, що такий чоловік просто жінкоподібний тюфяк. Швидше за все, його зверхемоціональність — результат виховання матері. Є ще варіант — ваш партнер в дитинстві надивився чимало сімейних скандалів і з часом став сприймати їх як норму.

Сентименталісти, як і класичні істерики, схильні до необгрунтованих ревнощів.

А як же інакше: вічні підозри для них — відмінний привід для скандалу. Якщо істерик втратить контроль над собою, то ревнощі можуть послужити причиною домашнього насильства.

Якщо істерик зважився підняти на вас руку, необхідно вживати термінових заходів. Ситуація потребує відповідних дій. Не варто терпіти побої заради лічених хвилин щастя. Тут допоможе ультиматум при прояві вашої твердості: або нормальні відносини без рукоприкладства або розставання. Не піддавайтеся на його благання про прощення, інакше побої будуть повторюватися раз за разом.

Що є метою істерики? Привернути вашу увагу і викликати у вас емоції. Чоловік хоче, щоб ви його заспокоїли, пожаліли або поступилися в чомусь. Ніколи не подавайте вигляду, якщо відчуєте напругу в розмові з ним. Як ми вже говорили вище, краще відійдіть убік, мовчки вийдіть з кімнати, послухайте музику, почитайте, сходіть погуляйте. А коли повернетеся, робіть вигляд, що нічого не сталося. Якщо ошелешений вашим спокоєм чоловік почне задавати питання, запропонуйте йому розмову по душах. Заявіть, що ви будете вирішувати виниклі проблеми тільки в спокійній обстановці.

Однак не змушуйте чоловіка зізнаватися в тому, що він істерик. Соціальні стереотипи не дозволяють чоловікові бути вразливим і психологічно нестійким. Підкреслюйте наявність проблем у сім’ї, уникаючи психологічних термінів.