Лікувальні акорди, або що лікує музика?

Про позитивний вплив класичної музики на людину відомо багато чого. Вчені знайшли величезну кількість експериментальних підтверджень цьому. У чому конкретно може допомогти музика?

Музика — чудовий вид мистецтва. «Музика лікує душу і тіло» — ще в епоху Ренесансу такий напис можна було побачити на деяких італійських інструментах. У Стародавньому Єгипті лікарі лікували хворих звуками і добре розбиралися в цьому.

Дійсно музика здатна підняти настрій, змусити пуститися в танок або розплакатися. Але позитивні якості музики значно ширше: вона має безліч корисних властивостей і може допомогти у вирішенні багатьох проблем, у тому числі й зі здоров’ям.

1. Класична музика допомагає набирати вагу недоношеним немовлятам

Діти, народжені раніше покладеного часу, ще деякий час залишаються в лікарні, щоб набрати нормальну вагу. Як не дивно, але використання такого простого методу як музика допомагає їм у цьому. Коли в палаті звучить музика, малюки краще їдять, а це позитивно відбивається на їх вазі.

Вчені також з’ясували, що звуки музичних інструментів імітують звуки серцебиття і пульсації матки, а це допомагає діткам заснути. Утихомирююча музика Моцарта заспокоює недоношених дітей, чим знижується кількість затрачуваної ними енергії.

2. Музика лікує хвороби мозку

На жаль, щорічно 1,5 млн. людей отримують ушкодження мозку різного характеру, а приблизно 90 000 з них залишаються інвалідами з порушенням мови або опорно-рухових функцій. Використовуючи в лікуванні метод музики, можна стимулювати ділянки мозку, відповідальні за розмову чи рухи.

Ритмічна музика допомагає людям, що страждають неврологічними ушкодженнями або хворобою Паркінсона, відновить почуття рівноваги і чіткість кроків. У даному випадку ритми виконують роль сигналів для мозку.

Також ритмічна музика допомагає пацієнтам, які погано говорять, заспівати слова, які важко вимовляти. Наприклад, за допомогою музики діти, які страждають аутизмом, вчаться висловлювати свої почуття словами. Музикотерапія допомогла багатьом таким дітям вимовити свої перші слова.

3. Музика допомагає запобігти втраті слуху

Звичайно, музика не зупинить остаточну втрату слуху, але допоможе запобігти їй. Було проведено дослідження, в якому взяли участь 163 особи, з них 74 були професійними музикантами. З’ясувалося, що 70-річний музикант розрізняє мовлення в галасливій обстановці чіткіше, ніж 50-річна людина, яка ніколи не займалася музикою.

4. Музика допоможе знизити тиск і полегшити стан при інфаркті

За допомогою музики можна знизити артеріальний тиск у пацієнтів, які перенесли інфаркт або операцію на серці. Класична музика уповільнює пульс і проганяє почуття тривоги. Більше того, приємна для душі музика стане відмінною профілактикою хвороб серця.

5. Класична музика, особливо твори Моцарта, корисно слухати перед іспитами

За спостереженнями фахівців, музика Моцарта несе в собі потужний енергетичний заряд, вона заряджає мозок, немов «будить» його, активізує кмітливість та креативність. Тому, якщо вам треба буде здавати іспит чи тест, слухайте музику Моцарта.

Музика, мова, що не потребує слів, вирішує багато здоров’євідновлюючих питань. Цільово вибрані звуки можуть заспокоювати стурбовані серця, або навпаки, піднімати їх до нових висот енергії. Лікарняні коридори наповнюються гармонією, а аудітерапія виходить за рамки простого розваги, стаючи справжньою магією для тіла та душі.

Якщо у вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.