Як зачати близнюків?

Народження дитини — найголовніша подія в житті кожної жінки. Але якщо малюків народжується відразу двоє або більше, то ця радість, а разом з тим і клопоти, збільшується в кілька разів. Деякі сім’ї мріють про народження близнюків, але виходить це далеко не у всіх. Що може спровокувати зародження одночасно декількох життів?

Що стосується зачаття однояйцевих близнюків, то причини цього маловідомі науці. Більшість фахівців сходяться на думці, що це рідкісна випадковість, на яку не впливає ні спадковість, ні вік, ні препарати, що застосовуються жінкою. Статистика показує 7 випадків багатоплідних пологів на 2000 звичайних. А от про різнояйцевих близнюків вчені можуть повідати набагато більше, в тому числі і про причини їх зародження.

Фактори, що визначають зачаття близнюків

Спадковість

Практично всі фахівці, які вивчають питання багатоплідності, відзначають, що головна причина зачаття різнояйцевих близнюків — спадкова схильність. Більше 10% жінок, які народили двійню, мають родичок по прямій лінії, у яких також народжувалися близнюки. Хоча дослідження чоловічої лінії останнім часом теж показали причетність до зачаття близнюків не в меншому ступені.

Це генетична особливість, пов’язана з виробленням підвищеної кількості гормонів в організмі жінки, що стимулюють розвиток статевих клітин. З цієї причини відбувається овуляція двох і більше яйцеклітин, чим збільшується ймовірність того, що вагітність буде багатоплідною.

Гормональні засоби

В останні роки відзначається зростання числа багатоплідної вагітності, пов’язаної з прийомом гормональних препаратів, які використовувалися як оральні контрацептиви або лікування від безпліддя.

Протизаплідні засоби перешкоджають щомісячному дозріванню яйцеклітини. Коли препарат скасовується, організм жінки починає як би надолужувати згаяне, що призводить до викиду одночасно декількох яйцеклітин. Особливо високий шанс зачати близнюків у перший місяць після скасування гормональних контрацептивів після тривалого їх прийому.

Лікування безпліддя передбачає такі препарати як, наприклад, кломіфен і пергонал, які стимулюють овуляцію. При надмірній дозі гормонів одночасно можуть дозрівати кілька яйцеклітин, і це стає схоже на приз для пари, яка довго чекала поповнення.

Індивідуальні особливості організму

Серед таких особливостей в першу чергу може бути роздвоєння матки. У цьому випадку жінка має дві відокремлені матки, з’єднані з двома частинами роздвоєної піхви. При цьому кожна матка функціонує ізольовано, що підвищує вірогідність зачаття близнюків.

Передклімактеричний вік

З наближенням зрілості овуляція у жінок починає відбуватися нерегулярно, а нереалізовані гормони накопичуються в якомусь із циклів і можуть спровокувати викид відразу двох або більше яйцеклітин.

Повторні пологи

З кожними наступними родами збільшуються шанси зачати близнюків. Особливо вища ймовірність у жінок, що вже народили парочку. Одного разу «впоравшись» з виношуванням двійні, організм здатний виробляти кілька яйцеклітин.

Штучне запліднення

Для жінок, зневірених зачати природним шляхом, справжнім порятунок стає «дитина з пробірки». Такий спосіб збільшує кількість багатоплідних вагітностей. З метою підвищення успішності імплантації, у матку вводять відразу кілька запліднених в пробірці яйцеклітин. Часто буває, що приживаються відразу два або три зародка.